Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 16:59
BUSINESS & FINANCE

«Εθνική ντροπή» για τους Γερμανούς, απειλή για την Ε.Ε. η υπόθεση Commerzbank – UniCredit

«Εθνική ντροπή» για τους Γερμανούς, απειλή για την Ε.Ε.  η υπόθεση Commerzbank – UniCredit

Τουλάχιστον σε αμηχανία βρίσκονται οι γερμανικές αρχές, αφότου η κίνηση των Ιταλών της UniCredit να αποκτήσουν συμμετοχή στην Commerzbank και οι φιλοδοξίες τους για μια διασυνοριακή τραπεζική συγχώνευση αξίας αρκετών δισ. ευρώ, έπιασαν στον «ύπνο» το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση, που βλέπει το θέμα να εξελίσσεται σε μια «εθνική ντροπή» για τη χώρα, αντιτίθεται σε μια πιθανή εξαγορά και εικάζεται ότι θα έφτανε μέχρι το σημείο να υπονομεύσει την στενότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση και την τραπεζική ένωση, προκειμένου να μπλοκάρει τις διαθέσεις των Ιταλών.

Αφότου ξάφνιασε τους πάντες, ανακοινώνοντας την απόκτηση ποσοστού 9% στην γερμανική Commerzbank αυτό τον μήνα, η UniCredit γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι έχει αυξήσει το ποσοστό της γύρω στο 21% και έχει καταθέσει αίτημα για την περαιτέρω ενίσχυσή του στο 29,9%.

«Εάν η UniCredit μπορεί να πάρει την Commerzbank και να την φτάσει στο δικό της επίπεδο αποτελεσματικότητας, υπάρχουν τεράστια περιθώρια ενίσχυσης της κερδοφορίας της», λέει στο CNBC ο Octavio Marenzi, CEO της εταιρείας συμβούλων Opimas. «Αλλά ο (Γερμανός καγκελάριος) Olaf Scholz δεν είναι επενδυτής. Είναι πολιτικός και ανησυχεί πολύ για τις θέσεις εργασίας. Και εάν κοιτάξετε τι έχει κάνει η UniCredit με τις περικοπές στις ιταλικές δραστηριότητές της ή και ειδικά στις γερμανικές δραστηριότητές της, είναι αρκετά εντυπωσιακό».

Πραγματικά, ο Scholz επέκρινε την απόφαση της UniCredit να αυξήσει το ποσοστό της στην Commerzbank, περιγράφοντας την κίνηση σαν μια «μη φιλική» και «εχθρική» επίθεση.

Ο αντιπρόεδρος της Commerzbank, Uwe Tschaege, δήλωσε ότι το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο: «Δεν το θέλουμε αυτό». «Μου έρχεται να κάνω εμετό όταν ακούω υποσχέσεις για εξοικονόμηση κόστους», είπε ο Tschaege, αναφερόμενος στις κινήσεις για τις οποίες είναι γνωστός ο CEO της UniCredit, Andrea Orcel.

Ο Stefan Wittman, που συμμετέχει στο εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank, είπε στο CNBC ότι έως και τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην τράπεζα θα μπορούσαν να καταργηθούν, στην περίπτωση μιας επιθετικής εξαγοράς από την UniCredit.

Πάντως, οι προσπάθειες επιθετικών εξαγορών δεν είναι πολύ συνηθισμένες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, παρότι η ισπανική BBVA σόκαρε τις αγορές τον Μάιο, όταν κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της ανταγωνιστικής Banco Sabadell. Η πρόταση απορρίφθηκε.

Πέραν του ζητήματος των θέσεων εργασίας, οι Γερμανοί βλέπουν την εικόνα τους να πλήττεται από την υπόθεση αυτή, εξηγεί ο Marenzi της Opimas. «Μπορεί να υπάρξει κάποια εθνική ντροπή εάν οι Ιταλοί έρθουν και τους δείχνουν πώς να λειτουργήσουν τις τράπεζές τους», λέει.

Όμως, ο Scholz θα πρέπει να βρει έναν πολύ καλό λόγο να απορρίψει την εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit, με δεδομένο ότι ο ίδιος στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. «Νομίζω είναι πολύ δύσκολο η UniCredit να εξαγοράσει ή να κλείσει κάποια συμφωνία με την Commerzbank χωρίς την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά πιστεύω ότι η Γερμανία πρέπει να βρει μια καλή δικαιολογία εάν θέλει να παρέμβει ή εάν θέλει να μπλοκάρει την προσέγγιση της UniCredit», λέει στο CNBC ο Craig Coben, πρώην αναλυτής της Bank of America. «Η Γερμανία συμμετέχει στην ενιαία αγορά, συμμετέχει στο ενιαίο νόμισμα, συμμετέχει στην τραπεζική ένωση, επομένως θα ήταν ασύμβατο με αυτές τις αρχές να μπλοκάρει την συγχώνευση, με την αιτιολογία του εθνικού συμφέροντος», εξηγεί. «Και πιστεύω ότι αυτό που πραγματικά διακυβεύεται εδώ είναι: Ποιο είναι το νόημα της τραπεζικής ένωσης; Και ποιο είναι το νόημα του ευρωπαϊκού project;».

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, έγραψε στην έκθεσή του που δημοσιεύτηκε προ ημερών ότι η Ε.Ε. χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για να πιάσει τους στόχους ανταγωνιστικότητάς της. Και επικαλέστηκε την «ατελή» τραπεζική ένωση σαν ένα παράγοντα που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Commerzbank: Καθησυχαστικός ο Orcel της UniCredit – Δε θα διεκδικήσω θέση στο ΔΣ

Handelsblatt: Η εξαγορά της Commerzbank θα εξέθετε τον Σολτς

UniCredit: Οι κινήσεις της δοκιμάζουν τις σχέσεις Βερολίνου – Ρώμης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News