Business & Finance Τρίτη 24/09/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Περισσότερα από 4 εκατ. ρομπότ εργάζονται σε εργοστάσια παγκοσμίως

Περισσότερα από 4 εκατ. ρομπότ εργάζονται σε εργοστάσια παγκοσμίως

Οι ετήσιες εγκαταστάσεις ρομπότ στα εργοστάσια σε ολόκληρο τον πλανήτη ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ανεβάζοντας το σύνολο σε 4,3 εκατομμύρια στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής.

Η World Robotics Report διαπίστωσε ότι περίπου το 70% των ρομπότ που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα ήταν στην Ασία, το 17% στην Ευρώπη και το 10% στην Αμερική.

Global Industrial Robot Usage Surpasses 4 Million Units

Installations in China are up 13-fold over the past decade

Source: International Federation of Robotics

After a rapid post-pandemic rebound in automation, last year saw a slowdown in some of the countries that have led the drive, according to the report. Annual installations were down by 5% in China compared with 2022, though the country still installed more than half of the world’s new industrial robots.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αυστηρή νομισματική πολιτική και η σχετική αδυναμία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας σε σύγκριση με την Κίνα μειώνουν τις επενδύσεις», αναφέρει η έκθεση.

Ακόμη και οι χώρες με πολύ βαθιές δεξαμενές εργασίας στρέφονται στα ρομπότ. Οι εγκαταστάσεις στην Ινδία αυξήθηκαν 59% στο επίπεδο ρεκόρ των 8.510 μονάδων πέρυσι, λόγω της ζήτησης από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το απόθεμα ρομπότ της χώρας «έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2018», δήλωσε η Μαρίνα Μπιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής. «Η Ινδία είναι μία από τις ισχυρότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες μεταξύ των ασιατικών αναδυόμενων αγορών».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News