Business & Finance Τρίτη 24/09/2024, 20:46
BUSINESS & FINANCE

UniCredit: Οι κινήσεις της δοκιμάζουν τις σχέσεις Βερολίνου – Ρώμης

UniCredit: Οι κινήσεις της δοκιμάζουν τις σχέσεις Βερολίνου – Ρώμης

Αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένοι από την αντίθεση της Γερμανίας σε ενδεχόμενη εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit με έδρα το Μιλάνο, απειλώντας να διαταράξει τις λεπτές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι επέκριναν κατ΄ιδίαν το γεγονός ότι το Βερολίνο υποστηρίζει περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στη συνέχεια αντιτίθεται σε ενδεχόμενη εξαγορά της Commerzbank με έδρα τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ορισμένοι στη Ρώμη εξέφρασαν επίσης απογοήτευση στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, για την υπερβολική επιθετικότητα στην προσφορά του για τη γερμανική τράπεζα, είπαν οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η UniCredit δημιούργησε γρήγορα μια μεγάλη συμμετοχή στην Commerzbank, η οποία ανήκει εν μέρει στη γερμανική κυβέρνηση και χρησιμεύει ως σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την οικονομία της χώρας. Η ιταλική τράπεζα αποκάλυψε αρχικά μερίδιο 9% στις 11 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι έχει αγοράσει παράγωγα που της επιτρέπουν να ελέγχει το 21%, καθιστώντας την ουσιαστικά τον μεγαλύτερο επενδυτή της Commerzbank.

Και οι δύο κινήσεις έπιασαν εξ απήνης το Βερολίνο, το οποίο είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αντιτίθεται στην εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενίσχυσε τη ρητορική τη Δευτέρα μετά την αποκάλυψη από τον ιταλικό δανειστή ότι είχε αυξήσει τη συμμετοχή του στο 21%.

«Οι μη φιλικές επιθέσεις, οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό για τις τράπεζες, γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει σαφή θέση», δήλωσε ο Σολτς από τη Νέα Υόρκη. «Δεν θεωρούμε ότι αυτός είναι κατάλληλος τρόπος δράσης», είπε, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο Ορσέλ είχε αποκτήσει το μερίδιο της Commerzbank.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι υπερασπίστηκε την UniCredit και πρότεινε ότι η αντίθεση στην κίνησή της για την Commerzbank επιδεικνύει δύο όψεις.

«Στην Ευρώπη, υπάρχει μια ελεύθερη αγορά. Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν κάποιος έρχεται να αγοράσει στην Ιταλία, λέει ότι βρισκόμαστε σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα, ενώ αν αγοράσει ένας Ιταλός, δεν είναι πλέον μια ενιαία αγορά», είπε χαρακτηριστικά. 

Η υποκίνηση της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζήτησε μεγαλύτερη ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η ένωση «πρέπει πραγματικά να φοβάται για την επιβίωσή της».

Ωστόσο, η συμφωνία φαίνεται να έχει τουλάχιστον κάποια υποστήριξη από κάποιους βουλευτές στη Γερμανία. Ο Φρανκ Σέφερ, μέλος της επιτροπής οικονομικών και προϋπολογισμού στο γερμανικό κοινοβούλιο, δήλωσε σε δήλωση στο Bloomberg ότι είναι «κρίσιμο» το Βερολίνο να μειώσει τις συμμετοχές του στην Commerzbank για να επιτρέψει την πώληση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News