Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Ποιοι βοήθησαν τον Ορσέλ να αγοράσει μερίδιο στην Commerzbank

Ποιοι βοήθησαν τον Ορσέλ να αγοράσει μερίδιο στην Commerzbank

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, χρησιμοποίησε τις Barclays και Βank of America για να τον βοηθήσουν να δημιουργήσει το μερίδιο στην Commerzbank. 

Η Βarclays διευθέτησε παράγωγα συνδεδεμένα με την Commerzbank για λογαριασμό του ιταλικού πιστωτικού ομίλου κατά το διάστημα προτού το Βερολίνο πωλήσει το μερίδιό του στις αρχές του μηνός, σύμφωνα με πηγές. Η Barclays και η Bank of America βοήθησαν τον Ορσέλ να αυξήσει το μερίδιό του στην Commerzbank στο σημερινό επίπεδο του 21%, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν. 

Εκπρόσωποι των παραπάνω τραπεζών αρνήθηκαν κάθε σχόλιο. 

Ο Ορσέλ έπιασε εξ απήνης τη Γερμανία, δύο εβδομάδες πριν όταν χρησιμοποίησε την τοποθέτηση της γερμνανικής κυβέρνησης για να αγοράσει το μερίδιό της 4,5% στην Commerzbank, αφού είχε ήδη αποκτήσει ανάλογο μερίδιο στην ανοικτή αγορά μέσω συναλλαγών συμπεριλαμβανομένων και παραγώγων. 

Η γερμανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι αντιτίθεται στην προσέγγιση της UniCredit, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να διαμηνύει ότι δεν θεωρούμε την κίνηση αυτή ενδεδειγμένη δράση. 

Ωστόσο, ο Ορσέλ έχει δηλώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε ότι η UniCredit είχε μερίδιο 4,5% στην Commerzbank προτού αγοράσει περισσότερες μετοχές κατά την πώληση του κρατικού μεριδίου. Τα σχόλια αυτά πάντως έχουν κλιμακώσει την ένταση με τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές. 

Όταν μία εταιρεία χρησιμοποιεί παράγωγα για να αποκτήσει μερίδιο σε μία άλλη, συνήθως συνεργάζεται με επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες αναλαμβάνουν δράση για λογαριασμό του αγοραστή. Η στρατηγική αυτή σημαίνει ότι η εταιρεία παραιτείται από τυχόν κέρδη από τη συμμετοχή της πέραν ενός καθορισμένου ανώτατου ορίου με αντάλλαγμα το δικαίωμα πώλησης μετοχών εάν πέσουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, αποκλείοντας ουσιαστικά μεγάλες απώλειες ή κέρδη από την επένδυση.

Ο «φυσικός διακανονισμός» των παραγώγων, ο οποίος θα μετέτρεπε την UniCredit σε επίσημο ιδιοκτήτη των μετοχών της Commerzbank και συνεπώς τον μεγαλύτερο επενδυτή του γερμανικού δανειστή, «μπορεί να συμβεί μόνο αφού ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις», ανέφερε η UniCredit στη δήλωση τη Δευτέρα. Ο Ιταλός δανειστής υποβάλλει αίτηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αυξήσει το μερίδιό του έως και 29,9%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News