Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

VW: Στοχεύει σε περικοπές θέσεων εργασίας στην Κίνα

VW: Στοχεύει σε περικοπές θέσεων εργασίας στην Κίνα

Η Volkswagen έχει αρχίσει να περιορίζει τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις γενικές δαπάνες της κατά 20% παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι περικοπές ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες σε τοπικό προσωπικό σε επίπεδο ομίλου, σύμφωνα με πηγές, καθώς η Volkswagen βρίσκεται αντιμέτωπη με πτώση των πωλήσεών της στη μεγαλύτερη αγορά της. Η premium μάρκα Audi της εταιρείας μειώνει χωριστά τον αριθμό των εργαζομένων, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. 

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για μείωση του κόστους έως το 2026, την οποία επανέλαβε η Volkswagen τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο να ποσοτικοποιήσει τις απολύσεις.

Η Volkswagen Group China θα «συμβάλει σημαντικά σε αυτό», σύμφωνα με τον όμιλο. Οι προσπάθειες βελτιστοποίησης «μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν άμεσο και έμμεσο κόστος προσωπικού», όπως διοίκηση, ταξίδια και εκπαίδευση, σύμφωνα με τη διοίκηση, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να δοθεί ένας αριθμός επειδή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Η αποδυνάμωση των καταναλωτών στην Κίνα, σε συνδυασμό με την ταχεία στροφή της αγοράς προς τα ηλεκτρικά οχήματα, έχει μετατρέψει το πρώην προπύργιο της Volkswagen σε αδύναμο σημείο. Τον Αύγουστο, ο όμιλος απέδωσε τη μείωση των λειτουργικών περιθωρίων κέρδους κατά το δεύτερο τρίμηνο εν μέρει στην επιβράδυνση στην Κίνα. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7,4% στο πρώτο εξάμηνο εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού από τοπικούς κατασκευαστές όπως η BYD, ενώ ήταν κατά 24% μειωμένες πέρυσι από τα επίπεδα του 2019.

Extended Slump

Volkswagen’s deliveries in China have fallen by a quarter since 2019

Source: Volkswagen

Στη γερμανική βάση της, η Volkswagen εξετάζει επίσης το κλείσιμο εργοστασίων για πρώτη φορά, σε ένα περιβάλλον που έχει «γίνει ακόμη πιο δύσκολο» με νέους παίκτες να εισέρχονται στην Ευρώπη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Blume.

Οι τοπικές περικοπές θέσεων εργασίας κατευθύνονται από τον επικεφαλής της Κίνας Ralf Brandstaetter και θα πραγματοποιηθούν σταδιακά. Η πρόσφατη κίνηση του Πεκίνου να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης της χώρας ώθησε τη Volkswagen να επανεκτιμήσει τα επίπεδα προσωπικού της και να επιταχύνει τα σχέδιά της για περικοπή θέσεων εργασίας.

Επανεξέταση πολιτικών στην Κίνα

Η εταιρική αναθεώρηση περιλαμβάνει δομική αναδιοργάνωση, ψηφιοποίηση διαδικασιών, εξορθολογισμό των λειτουργιών και εντοπισμό ορισμένων εργασιών, ανακοίνωσε ο όμιλος.

«Ένα σημαντικό μέρος του στόχου απόδοσης έχει ήδη προσδιοριστεί τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η VW China. «Περισσότερα μέτρα βρίσκονται υπό εξέταση».

Η premium μάρκα Audi της Volkswagen, η οποία έχει περισσότερους από 700 εργαζομένους, θα πληγεί σκληρά από τα μέτρα για αύξηση της απόδοσης, είπαν οι πηγές. Οι ξένες μάρκες πολυτελείας έχουν πληγεί σκληρά από την πτώση των κινεζικών πωλήσεων αυτοκινήτων και την ταυτόχρονη στροφή προς τα EV. Η Mercedes-Benz Group απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση για την κερδοφορία της εν μέσω της ολοένα και μεγαλύτερης επιβράδυνσης στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο.

Επίσης, το μερίδιο της εταιρείας στα λειτουργικά κέρδη από τις κινεζικές επιχειρήσεις της μειώθηκε κατά 20% το 2023 στα 2,62 δισ. ευρώ και έχει μειωθεί περίπου στο μισό από το 2015.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News