Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Βερολίνο: Σταματά προς το παρόν την πώληση του μεριδίου του στην Commerzbank

Βερολίνο: Σταματά προς το παρόν την πώληση του μεριδίου του στην Commerzbank

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πωλήσει προς το παρόν άλλες μετοχές της Commerzbank, στέλνοντας το ισχυρότερο μέχρι τώρα μήνυμα ότι το Βερολίνο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε προσφορά της UniCredit.

Η χρηματοοικονομική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις μεριδίων «δεν θα πωλήσει, μέχρι νεωτέρας, νέες μετοχές» της Commerzbank, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Αυτό περιλαμβάνει επίσης πωλήσεις που σχετίζονται με τυχόν επαναγορές ιδίων μετοχών από την Commerzbank».

Η απόφαση λαμβάνει χώρα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, αγόρασε μερίδιο 4,5% από την κυβέρνηση αυτόν τον μήνα και αποκάλυψε ότι έχει συνολική συμμετοχή 9%.

Αυτό καθιστά την UniCredit τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί το 12%. Ο Ορσέλ είπε στη συνέχεια ότι εξετάζει την πλήρη εξαγορά. Ορισμένοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο προφανώς πιάστηκαν εξ απήνης, καθώς περίμεναν από θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν μικρά ποσά.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να δει τον δεύτερο μεγαλύτερο εισηγμένο τραπεζικό όμιλο της Γερμανίας να παραμείνει ανεξάρτητος. Η Commerzbank «είναι ένα σταθερό και κερδοφόρο ίδρυμα», δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση. «Η στρατηγική της τράπεζας είναι προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία».

Είναι μια θέση που θα ικανοποιήσει ασφαλώς τους σημαντικούς εκπροσώπους των εργαζομένων της τράπεζας, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι «απόλυτα αποφασισμένοι» να αποτρέψουν μια συγχώνευση με την UniCredit, προειδοποιώντας ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank θα μπορούσαν να περικοπούν σε μία εξαγορά.

Ανάλυση από Βερολίνο

Η αρχική αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στην κίνηση της UniCredit σηματοδότησαν αντικρουόμενες απόψεις εντός του τριμερούς κυβερνώντος συνασπισμού της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του φιλικού προς το επιχειρείν κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών υπερασπίστηκε την πώληση την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από τον τραπεζικό όμιλο. Τόνισε επανειλημμένα ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να δημιουργεί εθνικούς πρωταθλητές. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην καγκελαρία του Βερολίνου που εργάζονταν για τον Όλαφ Σολτς, φάνηκαν πιο συγκρατημένοι και άνοιξαν μια εσωτερική έρευνα για το πώς έγινε η πώληση.

«Διεξάγουμε τώρα μια ενδελεχή ανάλυση των γεγονότων και την πώληση του μεριδίου στην UniCredit και στη συνέχεια θα αναλύσουμε περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε ο Steffen Hebestreit, εκπρόσωπος του Σολτς, στην τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Εάν το Βερολίνο δεν αμβλύνει τη στάση του, τότε ουσιαστικά δεν θα υπάρξει πιθανότητα μιας ενορχηστρωμένης εξαγοράς από τη UniCredit, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συγχωνεύσεις τραπεζών σε μια ευρωπαϊκή αγορά που παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένη.

Τα εθνικά συμφέροντα και τα ρυθμιστικά εμπόδια έχουν αποτρέψει εδώ και καιρό τις διασυνοριακές τραπεζικές συμφωνίες, όπου διακυβεύονται θέσεις εργασίας και εθνική υπερηφάνεια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News