Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 12:55
BUSINESS & FINANCE

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ο σούπερ-κύκλος του χρέους συνεχίζεται, διαπιστώνει η Bank of America, καθώς αναπόφευκτα, οι μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα κάνουν και πάλι τον δανεισμό πιο ελκυστικό για τους εκδότες. Πραγματικά, τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι η διαδικασία της μείωσης του δανεισμού επιβραδύνει, όμως τα hot spots του χρέους έχουν αλλάξει: Ενώ η περιφέρεια συνεχίζει με την εντυπωσιακή μείωση του δανεισμού της, κάποιες σκανδιναβικές χώρες αυξάνουν εμφανώς τον δανεισμό τους.

Η Bank of America προειδοποιεί ότι οι ανάγκες των κοινωνιών για την πράσινη μετάβαση, τη γήρανση των πληθυσμών και την άμυνα –όπως άλλωστε φάνηκε στην πρόσφατη έκθεση Draghi- θα φέρουν δημοσιονομικές πιέσεις για περισσότερες χώρες.

Για παράδειγμα, ο επίσημος οργανισμός δημοσιονομικών προβλέψεων της Βρετανίας προειδοποίησε πρόσφατα ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα λιτότητας, η χώρα θα δει το χρέος της να εκτινάσσεται στο 300% του ΑΕΠ τα επόμενα 50 χρόνια.

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα-1

Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), δείχνουν ότι χωρίς την βοήθεια του πληθωρισμού, ο παγκόσμιος δείκτης του χρέους/ΑΕΠ δεν εμφανίζει πια σταθερή μείωση.

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα-2

Ειδικότερα, τα τελευταία νούμερα, που περιλαμβάνουν το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζουν μια μικρή μόνο μείωση στον παγκόσμιο δανεισμό, από το 245% του ΑΕΠ στο 242%, σε τριμηνιαία βάση.

Όμως εάν κανείς κοιτάξει τα στοιχεία σε βάθος, βλέπει πολλές διαφορές. Όπως σημειώνει η Bank of America,  οι ανεπτυγμένες οικονομίες συνεχίζουν να μειώνουν τα χρέη τους αλλά οι αναδυόμενες κινούνται κόντρα στην τάση, αφού από το τρίτο τρίμηνο του 2022 αυξάνουν και πάλι τον δανεισμό τους.

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα-3

Αναζητώντας τα νέα hot spots του χρέους, η BofA διαπιστώνει ότι η Νορβηγία ξεχωρίζει, με δεδομένο ότι εμφανίζει αύξηση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ σε ετήσια βάση και στις τρεις κατηγορίες (δημόσιο χρέος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Ειδικά στις επιχειρήσεις, η αύξηση των χρεών είναι 14,2%.

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα-4

Αντίθετα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος χαρακτηρίζει εντυπωσιακή τη μείωση του κρατικού χρέους στις  χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα-5

Στην Ελλάδα, η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 7,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση  με το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες που εξέτασε η BofA (η Ιαπωνία πέτυχε μείωση 12,1 ποσοστιαίων μονάδων και η Πορτογαλία 11,5 ποσοστιαίων μονάδων). Τα χρέη των νοικοκυριών εμφανίζουν μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα

ING: Θα σώσει ο Mario Draghi την Ευρώπη; Τα greatest hits, η αργή πτώση και ο μπάμπουρας

Bank of America: Της αρέσουν τα ελληνικά ομόλογα – Βλέπει decoupling

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News