Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 21:47
BUSINESS & FINANCE

Αυτοκινητοβιομηχανίες ΕΕ: Ζητούν έκτακτα μέτρα, καθώς οι πωλήσεις EV πέφτουν

Αυτοκινητοβιομηχανίες ΕΕ: Ζητούν έκτακτα μέτρα, καθώς οι πωλήσεις EV πέφτουν

Η βιομηχανία αυτοκινήτου καλεί τους διαμορφωτές πολιτικής να βοηθήσουν λέγοντας ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, η απαιτούμενη μετάβαση θα είναι δαπανηρή όχι μόνο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και για την ίδια την οικονομία, θέτοντας σε κίνδυνο τη μετάβαση της ΕΕ σε μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν απότομα κατά 18,3% τον Αύγουστο σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές εμφάνισαν πτώση πωλήσεων, με διψήφιες απώλειες στη Γερμανία (-27,8%), τη Γαλλία (-24,3%), την Ιταλία (-13,4%). και Ισπανία (-6,5%).

Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκε ακόμη πιο δραματικά, κατά 43,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το μερίδιο αγοράς τους ανήλθε σε 14,4% στην ΕΕ έναντι 21% πριν από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα αντίστοιχα του Αυγούστου του 2023, τα οποία ήταν εξαιρετικά τόσο για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων όσο και για τα EV, με αμφότερες τις κατηγορίες να αυξάνονται κατά +21%.

Για τους πρώτους οκτώ μήνες συνολικά, τα νούμερα φαίνονται πιο υποσχόμενα. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παρουσίασαν μέτρια αύξηση 1,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι πωλήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από πέρυσι, αλλά η ισπανική και η ιταλική αγορά παρουσίασαν βελτίωση με αύξηση 4,5% και 3,8% αντίστοιχα στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων.

Αυξάνονται οι ανησυχίες

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανησυχούν ότι, ενώ οι πωλήσεις EV αυξάνονται με αργό ρυθμό, η προθεσμία του 2025 για την επίτευξη ορισμένων στόχων μείωσης των εκπομπών CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά πλησιάζει.

«Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζει τη Συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τις μεταφορές διοξειδίου του άνθρακα το 2050 και έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην ηλεκτροκίνηση για να φέρει οχήματα στην αγορά», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η οποία αντιπροσωπεύει τις 15 μεγάλες ευρωπαϊκές κατασκευαστές αυτοκινήτων, βαν, φορτηγών και λεωφορείων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News