Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Βερολίνο: Ξεκινά έρευνα για την πώληση του κρατικού μεριδίου στην Commerzbank

Βερολίνο: Ξεκινά έρευνα για την πώληση του κρατικού μεριδίου στην Commerzbank

Η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για την πώληση των μετοχών της Commerzbank, αφού η συναλλαγή επέτρεψε στην UniCredit να εισέλθει και να αναλάβει σημαντικό μερίδιο στην τράπεζα.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ικανοποιημένο με το αποτέλεσμα της τοποθέτησης την περασμένη εβδομάδα, η οποία εποπτεύτηκε από την Υπηρεσία Οικονομικών της Γερμανίας, και τώρα προσπαθεί να καταλάβει τι πήγε στραβά, είπαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Εξετάζει τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην πώληση της μετοχής και γιατί κανένας εμπλεκόμενος δεν φαινόταν να αναμένει την πιθανότητα ένας στρατηγικός επενδυτής να αγοράσει ολόκληρη το κρατικό μερίδιο του 4,5% της μετοχής της Commerzbank.

Η πώληση των μετοχών θα εξεταστεί και από επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς οι νομοθέτες ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της τοποθέτησης και την έκβασή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, κατάφερε να δημιουργήσει μερίδιο 9% στην Commerzbank, μετατρέποντας την ιταλική τράπεζα στο δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μέσα σε μια νύχτα. Ο Ορσέλ αγόρασε το πρώτο πακέτο μετοχών της Commerzbank από τη γερμανική κυβέρνηση μετά τη διάσωση πριν από μια δεκαετία και στη συνέχεια είπε ότι εξετάζει την πλήρη εξαγορά.

Το Βερολίνο πιάστηκε εξ απήνης, αφού ανέμενε από θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν μικρά ποσά στην πώληση, ανέφερε το Bloomberg. Το εργατικό συνδικάτο Verdi άσκησε έκτοτε πιέσεις στην κυβέρνηση να σταματήσει τις περαιτέρω πωλήσεις μετοχών και ταυτόχρονα να εμποδίσει την UniCredit να αγοράσει την Commerzbank καθώς ανησυχεί για περικοπές θέσεων εργασίας στον απόηχο μιας πιθανής συμφωνίας.

Η επένδυση της UniCredit στην Commerzbank δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη για τα ενδιαφερόμενα μέρη, δήλωσε ο Ορσέλ σε συνέντευξή του στο Bloomberg μια ημέρα αφότου ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος αποκάλυψε το μερίδιό του. Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε επίσης «καλά» ότι η UniCredit είχε δημιουργήσει μια ξεχωριστή θέση 4,5% στην Commerzbank όταν πραγματοποιήθηκε η πώληση των μετοχών της, είπε ο Ορσέλ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News