Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 20:03
BUSINESS & FINANCE

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδοτούν UniCredit – Commerzbank; Τα σενάρια των deals

Αλυσιδωτές αντιδράσεις  πυροδοτούν UniCredit – Commerzbank; Τα σενάρια των deals

Ένα ντόμινο από συγχωνεύσεις και εξαγορές, που θα αλλάξει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη, θα μπορούσε να πυροδοτήσει η κίνηση της  UniCredit να αποκτήσει ποσοστό στη γερμανική Commerzbank. Σε πρώτη φάση, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Deutsche Bank, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο τον έτσι και αλλιώς κατακερματισμένο χρηματοοικονομικό κλάδο της Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική UniCredit ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει συμμετοχή 9% στην Commerzbank, καθώς αγόρασε το ποσοστό από την γερμανική κυβέρνηση και το υπόλοιπο από την αγορά. Πλέον, η UniCredit εκφράζει δημοσίως το ενδιαφέρον της για συγχώνευση των δύο τραπεζών, με τον CEO της, Andrea Orcel, να λέει στην τηλεόραση του Bloomberg ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», κρατώντας ωστόσο αποστάσεις  από κάθε πιθανή επιθετική κίνηση. Η αντίδραση της Commerzbank, πάντως, έχει υπάρξει χλιαρή.

Στα μάτια των αναλυτών, μία κίνηση της UniCredit για την Commerzbank θα αποτελέσει μια θετική εξέλιξη για τον κατακερματισμένο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, όπου τα διασυνοριακά mega deals συχνά αποθαρρύνονται από τις αρχές και τις κυβερνήσεις.

Έτσι, η αγορά έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής θετικά. Η μετοχή της Commerzbank έχει ενισχυθεί κατά 20% από την ημέρα που ανακοινώθηκε η είσοδος της UniCredit στο μετοχικό της κεφάλαιο, ενώ εμφανίζει άνοδο 48% από τις αρχές του έτους.

Οι επενδυτές βλέπουν θετικά την γεωγραφική αλληλοεπικάλυψη των δύο τραπεζών αλλά και την εκτίμηση ότι η όποια συμφωνία θα προχωρήσει σε ένα κλίμα συνεργασίας, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS, σύμφωνα με το CNBC. Και προσθέτουν ότι πλέον, η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο της Commerzbank.

Σύμφωνα με τον Arnaud Journois, αναλυτή της Morningstar DBRS, η UniCredit ετοιμάζεται να γίνει μια από τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης. Ένα deal με την Commerzbank έχει διπλή λογική, γιατί της δίνει πρόσβαση τόσο στη γερμανική όσο και στην πολωνική αγορά, εξηγεί ο αναλυτής στο CNBC.

Περαιτέρω συγκέντρωση

Οι αναλυτές ελπίζουν ότι μια κίνηση της UniCredit θα ενθαρρύνει και άλλες διασυνοριακές συμφωνίες στον κλάδο. Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν όλο και πιο συχνά για την ανάγκη μεγαλύτερων τραπεζών. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, για παράδειγμα, είχε πει τον Μάιο ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας χρειάζεται περισσότερη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με τον Reint Gropp, πρόεδρο του Hall Institute for Economic Research, μια διασυνοριακή συγχώνευση της UniCredit με την Commerzbank θα ήταν προτιμότερη από μια συμφωνία μεταξύ των γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank.

Το ερώτημα, όμως, είναι εάν η Deutsche Bank θα παρέμβει, με δεδομένο ότι και το 2019 είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Commerzbank, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις τότε να καταρρέουν.

Σύμφωνα με τον Filippo Alloatti, της Federated Hermes, η Deutsche Bank δεν αναμένεται προχωρήσει σε κάποια καλή προσφορά για την Commerzbank, αφού ο δείκτης κεφαλαίων CET1 της διαμορφώνεται στο 13,5%, ελάχιστα υψηλότερα από τον στόχο της για 13%. Η γερμανική τράπεζα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε μια τέτοια εξαγορά, λέει στο CNBC ο Alloatti.

Όμως, σύμφωνα με τον αναλυτή, θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους στόχους, όπως η ABN Amro. Η ολλανδική τράπεζα, που όπως και η Commerzbank διασώθηκε από το κράτος στην χρηματοοικονομική κρίση του 2008, βρίσκεται στο επίκεντρο σεναρίων και φημών εξαγοράς.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Χορό εξαγορών στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανοίγει η Commerzbank – Οι επόμενοι στόχοι

Αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη η UniCredit; Πώς ο Andrea Orcel έπιασε τους Γερμανούς στον ύπνο 

UniCredit: Θετική έκβαση μία προσφορά εξαγοράς της Commerzbank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News