Business & Finance Τετάρτη 18/09/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Δεν θα βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια

Πάουελ: Δεν θα βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια

Προσαρμόσαμε την πολιτική μας όπως έπρεπε, δεν βιαζόμαστε, κάναμε αυτό που χρειαζόταν, είπε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το ανακοινωθέν. Προειδοποίησε δε, ότι οι μειώσεις των 50 μβ δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ότι θα αποτελέσουν τον ρυθμό της Fed. 

Διευκρίνισε επίσης ότι οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας δεν είναι σχέδιο ή απόφαση.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ανέφερε ότι είναι σε καλή κατάσταση και θέλουμε να τη διατηρήσουμε στο σημείο αυτό. “H σημερινή απόφασή μας αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μας ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας μπορεί να διατηρηθεί και ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ανθεκτικές, παρότι οι επενδύσεις στην αγορά στέγης μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο. H στιγμή άλλωστε για να στηρίξουμε την αγορά εργασίας είναι όταν είναι ισχυρή”, είπε χαρακτηριστικά.

Εάν η οικονομία παραμείνει σταθερή και ο πληθωρισμός επιμείνει, όπως είπε, θα προχωρήσουμε με πιο αργά βήματα. Αντίστοιχα, θα προσαρμόσουμε ανάλογα την πολιτική μας εάν η αγορά εργασίας επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Ο Πάουελ είπε ακόμη ότι οι πολίτες δεν σκέφτονται πλέον στην καθημερινή τους ζωή τον πληθωρισμό, όμως παραδέχθηκε ότι σκέφτονται τις υψηλότερες τιμές και αυτό είναι επώδυνο. 

Όσο για την αγορά αγορά εργασίας, συνέχισε να επιβραδύνεται, σημείωσε, και οι συνθήκες είναι λιγότερο σφιχτές σε σχέση με προ την πανδημία. “Η αγορά εργασίας δεν είναι πηγή πληθωριστικών πιέσεων”.

“Δεν βαδίζουμε σε προκαθορισμένο δρόμο, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά”.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει ισορροπία κινδύνων ανάμεσα στους δύο στόχους: οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν περιοριστεί και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί. “Παρακολουθούμε τους κινδύνους και ως προς τις δύο κατευθύνσεις, όμως η υπομονετική στάση της μέχρι τώρα απέδωσε καρπούς”.

Ο πρόεδρος της Fed είπε επίσης ότι είναι δύσκολο να προβλέψει το βαθμό που θα μειωθούν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News