BUSINESS & FINANCE

Fed: Θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων με ένα big bang;

Fed: Θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων με ένα big bang;

Τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της αναμένεται να ανοίξει σήμερα η Federal Reserve, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν μία κίνηση των 25 μονάδων βάσης, που θα φέρει τα επιτόκια στο εύρος του 5% με 5,25%, αλλά τους επενδυτές να θεωρούν εξίσου πιθανή και μία μεγαλύτερη κίνηση, των 50 μονάδων βάσης.

Η Capital Economics εκτιμά ότι μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι πιθανότερη για σήμερα, καθώς όπως επισημαίνει σε τελευταία έκθεσή της, μία μεγαλύτερη κίνηση θα είναι δύσκολη.

Τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των 50 μονάδων βάσης στηρίζονται εν μέρει στην ιδέα ότι τα επιτόκια βρίσκονται πολύ πιο ψηλά από τα επίπεδα που θεωρούνται ουδέτερα, ενώ η Fed έχει καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση, την οποία αρχικά πολλοί πίστευαν ότι θα ξεκινούσε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.  

Όμως, όπως σημειώνει η Capital Economics, είναι δύσκολο για τη Fed να κάνει μια τόσο μεγάλη κίνηση, ειδικά στην αρχή του κύκλου χαλάρωσης. Πρώτα από όλα, γιατί μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν ένα λάθος πολιτικής και έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις.

«Εάν οι αξιωματούχοι επέλεγαν μια μεγαλύτερη μείωση, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν ένα σημάδι ότι η Fed γνωρίζει κάτι ανησυχητικό για την οικονομία, το οποίο οι αγορές αγνοούν», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. Επομένως, εκτιμούν ότι η αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αβέβαιη.

Εάν η μείωση των επιτοκίων προκαλέσει την πτώση των χρηματιστηρίων και την αύξηση των spreads, αυτό θα οδηγούσε σε σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, δηλαδή στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει η Fed.

«Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα έπρεπε να πείσει τις αγορές ότι μια πιο επιθετική προσέγγιση στην χαλάρωση ήταν δικαιολογημένη, χωρίς, την ίδια στιγμή, να προκαλέσει πανικό σε σχέση με τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αυτό θα ήταν ένα δύσκολο μονοπάτι και ο Powell δεν θα είχε την ιστορία με το μέρος του», προσθέτει η Capital Economics.

Και αυτό γιατί όλοι οι κύκλοι νομισματικής χαλάρωσης των τελευταίων 30 ετών, που ξεκίνησαν με μείωση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης από τη Fed, συνέπεσαν με μια αμερικανική ύφεση.  

Αντίθετα, όλοι οι κύκλοι χαλάρωσης που ξεκίνησαν με κίνηση 25 μονάδων βάσης –πλην ενός- απέφυγαν μια ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικότητες του finance σημειώνουν ότι το ύψος της σημερινής μείωσης δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ανόητο στοίχημα -25 ή 50», λέει ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, εκτιμώντας πάντως ότι η συνολική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας δικαιολογεί μια μικρότερη κίνηση.

Τελικά, το τι θα κάνει η Fed σήμερα δεν κάνει διαφορά μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Dalio, αφού οι αξιωματούχοι θα πρέπει να κρατήσουν τα πραγματικά επιτόκια χαμηλά, για να διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των χρεών που συσσωρεύονται.

Αλλά και ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, σημειώνει πως το εάν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τη γη.

Διαβάστε επίσης: 

Το χρέος των ΗΠΑ καλπάζει – Αλλά Trump και Harris δεν λένε κουβέντα

Επίθεση Stiglitz κατά Fed: Τα μοντέλα της δεν λειτουργούν σωστά

Μπεζ Βιβλίο (Fed): Σταθερή ή φθίνουσα η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News