Business & Finance Τρίτη 17/09/2024, 16:02
BUSINESS & FINANCE

Κύπρος: Θετική απόφαση του υπουργικού για την ηλεκτρική διασύνδεση

Κύπρος: Θετική απόφαση του υπουργικού για την ηλεκτρική διασύνδεση

Το πράσινο φως στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου φέρεται να έδωσε το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία, το οποίο συζήτησε σήμερα το πρωί τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα.

Ειδικότερα, στο υπουργικό εξετάστηκε η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τον ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει το έργο και με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική θέση, με την οποία θα έρθει στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισκέπτεται την Αθήνα την προσεχή Πέμπτη για την αποφασιστικής σημασίας συζήτηση και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρνοντας θετική απόφαση για το ηλεκτρικό καλώδιο. 

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου θα ανακοινώσει την απόφαση του Υπουργικού στις 6 η ώρα το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου, το Υπουργικό φέρεται να έχει εγκρίνει στη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε υπουργικό επίπεδο το γεωπολιτικό ρίσκο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (50%-50%) καθώς και την ανάκτηση εξόδων του έργου με το ποσό των 25 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια από το Ταμείο Ρύπων.

Άγνωστο παραμένει αν στην απόφαση συγκαταλέγεται και η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του καλωδίου. Πληροφορίες ανέφεραν πως για το θέμα αυτό η απόφαση θα ληφθεί ερχόμενο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης προβλέπει την επέκταση του καλωδίου έως και το Ισραήλ , ανερχόμενο τελικά στα 1.240 χιλιόμετρα και φτάνοντας στα 3 χιλιόμετρα βάθος, με την αρχική προοπτική ολοκλήρωσής του να τοποθετείται στο 2030.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμη μέρα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου

Παρέμβαση Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης: Κορυφαία προτεραιότητα το έργο

Πυρετός διαπραγματεύσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News