BUSINESS & FINANCE

BofA: Κύμα απαισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Παρά τη βοήθεια της Fed

BofA: Κύμα απαισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Παρά τη βοήθεια της Fed

Αυξάνεται η απαισιοδοξία απέναντι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως προκύπτει από τη μηνιαία δημοσκόπηση fund managers της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν 243 επαγγελματίες επενδυτές με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 666 δισ. δολαρίων.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για επιβράδυνση των οικονομιών, καθώς μπορεί να μην προβλέπουν ύφεση, αλλά ποσοστό 79% εξ αυτών (πρόκειται για νέο υψηλό) περιμένει μια ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, και παρά τις ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, καθαρό ποσοστό 20% των fund managers –το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του έτους- εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα σημειώσουν πτώση τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της BofA, το 65% των επαγγελματιών επενδυτών θεωρεί ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά περιοριστική στην Ευρώπη. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη ερώτηση από το 2008. Το 55% ανησυχεί ότι η εξασθένηση της αγοράς εργασίας θα προκαλέσει πλήγμα στη ζήτηση στις οικονομίες.

BofA: Κύμα απαισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Παρά τη βοήθεια της Fed-1

Στο πλαίσιο αυτό, το 65% περιμένει επιβράδυνση στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες (πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο) και το 78% βλέπει την αμερικανική οικονομία να εξασθενεί. Βασική αιτία θεωρείται ο καθυστερημένος αντίκτυπος από τα υψηλά επιτόκια.  

Πάντως, οι fund managers δεν περιμένουν ότι η ανάπτυξη θα γίνει αρνητική, καθώς το 79% εκτιμά ότι η ομαλή προσγείωση αποτελεί το πιθανότερο σενάριο για την παγκόσμια οικονομία. Μόνο το 11% προβλέπει μια απότομη προσγείωση.

Παρόλα αυτά, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο μεγαλύτερος φόβος στις αγορές σήμερα δεν είναι πια ο πληθωρισμός, αλλά η ανάπτυξη. Το 40% θεωρεί ότι μια αμερικανική ύφεση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές (πριν από τρεις μήνες, ήταν ο επίμονος πληθωρισμός).

BofA: Κύμα απαισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Παρά τη βοήθεια της Fed-2

Ποσοστό 67% εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί τον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα το 93% να περιμένει μειώσεις επιτοκίων και την πλειοψηφία να προβλέπει ότι η Fed θα κάνει πάνω από τέσσερις κινήσεις τους επόμενους 12 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, καθαρό ποσοστό 20% των επενδυτών εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κινηθούν πτωτικά τους επόμενους μήνες, με το 35% να θεωρεί ότι η εξασθένηση του momentum της ανάπτυξης θα είναι ο πιθανότερος καταλύτης μιας διόρθωσης.

BofA: Κύμα απαισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Παρά τη βοήθεια της Fed-3

Καθαρό ποσοστό 43% πιστεύει ότι οι αγορές θα κινηθούν υψηλότερα τους επόμενους 12 μήνες, αλλά το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μειωμένο από το 62% του περασμένου μήνα.

Οι fund managers κάνουν μια αμυντική στροφή στα χαρτοφυλάκιά τους, με τους κλάδους των εταιρειών κοινής ωφέλειας και των φαρμακευτικών να είναι πρώτοι στις προτιμήσεις τους. Ο τομέας των αυτοκινήτων είναι ο λιγότερο προτιμώμενος, όπως και το χρηματιστήριο της Γερμανίας. Πάντως, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, περισσότεροι fund managers δηλώνουν overweight στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας παρά τις ανησυχίες στις αγορές

Societe Generale: Ποντάρει στην Ελλάδα και την περιφέρεια – Ρωγμές στον αμερικανικό εξαιρετισμό

Capital Economics: Φέρνει η απογοήτευση της Nvidia το τέλος του ράλι της τεχνητής νοημοσύνης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News