Business & Finance Τρίτη 17/09/2024, 12:32
BUSINESS & FINANCE

UniCredit: Σχεδιάζει το επόμενο βήμα για εξαγορά της Commerzbank

UniCredit: Σχεδιάζει το επόμενο βήμα για εξαγορά της Commerzbank

Η UniCredit SpA πρόκειται να ζητήσει ρυθμιστική άδεια για να αποκτήσει μερίδιο έως και 30% στην Commerzbank AG, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Andrea Orcel εξετάζει μια πιθανή εξαγορά.

Η ιταλική τράπεζα αναμένεται να καταθέσει την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της ευρωζώνης, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κίνηση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η UniCredit θα καταλήξει με αυτό το ποσοσγτό ή έστω ότι θα αγοράσει πρόσθετες μετοχές από το 9% που ήδη κατέχει, δήλωσε η ίδια πηγή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η προσέγγιση στην ΕΚΤ θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη εξαγορά της Commerzbank, δεδομένου ότι η απόκτηση ενός τέτοιου ποσοστού σημαίνει ότι μια εταιρεία έχει υποβάλει προσφορά για τον τελικό της στόχο σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Christine Lagarde, έχουν επιδοκιμάσει την προοπτική της συμφωνίας, καθώς θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες τους για την πραγματοποίηση μεγάλων διασυνοριακών συγχωνεύσεων. 

Η UniCredit αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει «κτίσει» ποσοστό 9% της Commerzbank, με τον Orcel να δηλώνει στη συνέχεια σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η πλήρης εξαγορά της γερμανικής τράπεζας είναι μια επιλογή. Είπε επίσης ότι μπορεί να καταλήξει στην πώληση της συμμετοχής της, εάν τα οικονομικά της συμφωνίας δεν αποδώσουν. 

Η ιταλική εφημερίδα Messaggero γνωστοποίησε πρώτη το σχέδιο της UniCredit να καταθέσει την αίτηση στην ΕΚΤ. Η UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και η ΕΚΤ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. 

Η κατάθεση της αίτησης εντάσσεται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα για την πρόθεσή της να ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή να υπερβεί το όριο του 10%, ανέφερε η πηγή.

«Η UniCredit θα υποβάλει ρυθμιστικό αίτημα ζητώντας έγκριση να υπερβεί δυνητικά το 9,9% της Commerzbank, εάν και όποτε χρειαστεί», ανέφερε η τράπεζα σε δελτίο Τύπου όταν γνωστοποίησε για πρώτη φορά τη συμμετοχή του. Αυτό θα παρείχε «ευελιξία» στην προσέγγιση της UniCredit στην επένδυση της Commerzbank, ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Εξετάζει μπλόκο των κινήσεων Ορσέλ στην Commerzbank

Guindos για Commerzbank – UniCredit: Η ΕΚΤ ήταν πάντα υπέρ των συγχωνεύσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News