BUSINESS & FINANCE

Αυστηρότερα περιουσιακά κριτήρια στο επίδομα στέγασης – Τι αλλάζει

Αυστηρότερα περιουσιακά κριτήρια στο επίδομα στέγασης – Τι αλλάζει

Στην αυστηροποίηση των περιουσιακών κριτηρίων του επιδόματος στέγασης, στη θέσπιση δύο κλιμακίων επιδότησης αντί για ένα που υπάρχει σήμερα αλλά και στην αύξηση του ποσού για τους δικαιούχους με χαμηλότερα εισοδήματα προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Οι τελικές λεπτομέρειες που θα καθορίσουν και το ποιοι θα είναι οι οριστικοί δικαιούχοι του επιδόματος που λαμβάνουν σήμερα περίπου 230.000 νοικοκυριά, αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο τέλος του μήνα με στόχο οι καταβολές υπό τα νέα δεδομένα να ξεκινήσουν από τις αρχές του χρόνου.

Σήμερα, το περιουσιακό κριτήριο έχει οριστεί στα 120.000 ευρώ για τον εργένη και προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το αν πληροί κάποιος το κριτήριο ή όχι, κρίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2021 κάτι που σημαίνει ότι η κατακόρυφη αύξηση των τιμών κατά την τελευταία τριετία, δεν επηρεάζει δεδομένου ότι πάντοτε χρησιμοποιούνται οι τιμές της εφορίας.

Στο πλαίσιο της καλύτερης στόχευσης του επιδόματος, θα επιδιωχθεί η αλλαγή του περιουσιακού κριτηρίου ώστε να αποκλειστούν όσοι έχουν ήδη ακίνητο το οποίο μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές τους ανάγκες αλλά ταυτόχρονα να λαμβάνουν επίδομα και για την ενοικίαση άλλου ακινήτου.

Το επίδομα για τους έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα, αναμένεται να ξεκινά από τα 125 ευρώ για τον εργένη, θα αυξάνεται στα 187,5 ευρώ για τον παντρεμένο, στα 225 ευρώ για όποιον έχει ένα παιδί, στα 262,5 ευρώ για όποιον έχει δύο παιδιά και στα 300 ευρώ για τον τρίτεκνο. Από την άλλη, στο δεύτερο εισοδηματικό κλιμάκιο, το επίδομα θα είναι 75 ευρώ για τον εργένη, 112,5 ευρώ για τον παντρεμένο και θα προσαυξάνεται κατά 30% για κάθε επιπλέον μέλος. Θα υπάρχουν δύο εισοδηματικά κλιμάκια ενώ θα παραμείνει σε ισχύ το κριτήριο των τραπεζικών καταθέσεων και λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων. 

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: Προγράμματα 2,4 δισ. ευρώ για προσιτή στέγη

Πώς φθάσαµε στην έλλειψη κατοικιών – Στο 1/3 των αδειών του 2007 η οικοδομή

Ακίνητα: Με επιτόκιο 1,5%-1,8% τα δάνεια του προγράμματος «Σπίτι µου 2»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News