Business & Finance Δευτέρα 16/09/2024, 20:30
BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Εξετάζει μπλόκο των κινήσεων Ορσέλ στην Commerzbank

Deutsche Bank: Εξετάζει μπλόκο των κινήσεων Ορσέλ στην Commerzbank

Η Deutsche Bank διερευνά διάφορες επιλογές για να δυσκολέψει την UniCredit να αγοράσει την Commerzbank, καθώς εξετάζει πώς να αντιδράσει σε μια πιθανή συμφωνία που θα δημιουργούσε έναν τεράστιο ανταγωνιστή της στην εγχώρια αγορά της, είπαν πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων. 

Ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Σιούινγκ και οι συνεργάτες του αναλύουν την κατάσταση τις τελευταίες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές. Στις επιλογές περιλαμβάνεται η αγορά μέρους ή του συνόλου του εναπομείναντος μεριδίου 12% της γερμανικής κυβέρνησης στην Commerzbank, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Η γερμανική κυβέρνηση και η ηγεσία της Deutsche Bank συζήτησαν τις φιλοδοξίες της UniCredit σχετικά με τον δεύτερο μεγαλύτερο εισηγμένο πιστωτικό όμιλος της χώρας Commerzbank. Εκπρόσωποι του κυβερνώντος συνασπισμού και της τράπεζας είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, είπαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα.

Η Deutsche Bank είναι επί του παρόντος αντίθετη στην εξαγορά της Commerzbank, σύμφωνα με τις πηγές. Η Deutsche Bank μπορεί επίσης να καταλήξει να μην κάνει τίποτα ως απάντηση στην πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit, προσέθεσαν.

Εκπρόσωπος της Deutsche Bank επεσήμανε ένα σχόλιο που έκανε ο Σιούινγκ σε συνέδριο πριν από δύο εβδομάδες, όπου το στέλεχος είπε ότι έχει επικεντρωθεί στην κερδοφορία της τράπεζας όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να πωλήσει το μερίδιο της Commerzbank.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι έχει «χτίσει» μερίδιο 9% στην Commerzbank και στη συνέχεια δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg ότι είναι ανοιχτός σε μια πλήρη εξαγορά. Η κίνηση εξέπληξε τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πώλησε μέρος της συμμετοχής της στον γερμανικό δανειστή, αλλά δεν περίμενε ότι κάποιος στρατηγικός επενδυτής θα εισέλθει, ανέφερε το Bloomberg.

New Entity Would Be One of EU’s Biggest

Total assets at 2Q 2024

Source: Data compiled by Bloomberg

The potential combination of UniCredit and Commerzbank would create a European banking giant that would rank ahead of Deutsche Bank in terms of German revenue. It would also exceed Deutsche Bank in total assets.

Ο πιθανός συνδυασμός UniCredit και Commerzbank θα δημιουργούσε έναν ευρωπαϊκό τραπεζικό κολοσσό που θα βρίσκεται μπροστά από την Deutsche Bank όσον αφορά τα έσοδά της στη Γερμανία. Θα ξεπερνούσε επίσης την Deutsche Bank σε σύνολο ενεργητικού.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank πραγματοποίησαν επίσημες συνομιλίες για εξαγορά στις αρχές του 2019 σε ένα σχέδιο που υποστήριξε η γερμανική κυβέρνηση, ανέφερε τότε το Bloomberg. Οι συζητήσεις τελικά κατέρρευσαν.

Η Commerzbank άρχισε να επεξεργάζεται μια αμυντική στρατηγική από τότε που η ιταλική τράπεζα αγόρασε μερίδιο, ανέφερε το Bloomberg. Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Μάνφρεντ Νοφ, τον περασμένο χρόνο προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει έναν επενδυτή στη Μέση Ανατολή ή την Ασία για να βοηθήσει στην προστασία της Commerzbank από μια επιθετική εξαγορά, ανέφερε τότε το Bloomberg.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News