BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας παρά τις ανησυχίες στις αγορές

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας παρά τις ανησυχίες στις αγορές

Παρά τις ανησυχίες των τελευταίων εβδομάδων, πολλά πράγματα πηγαίνουν καλά στις αγορές, θυμίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, αφότου ο S&P 500 μόλις συμπλήρωσε την καλύτερη εβδομάδα του για το 2024 και απέχει λιγότερο από 1% από το ιστορικό υψηλό του.

Η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών την Παρασκευή και ο δείκτης του Bloomberg για τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων 60:40 (60% μετοχές, 40% ομόλογα) άγγιξε νέο ρεκόρ, επισημαίνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος. Και προσθέτει ότι απομένουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία των αγορών.

1.       Όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια εν μέσω μιας ομαλής προσγείωσης (και όχι λόγω κάποιας ύφεσης), ιστορικά αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό σενάριο για τις αγορές. Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές σημείωσαν ράλι καθώς φάνηκε ότι μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed βρίσκεται στο τραπέζι. Σε αντίθεση με την αναταραχή του Αυγούστου, οι προσδοκίες για μια κίνηση 50 μονάδων βάσης δεν οφείλονται στα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία ή σε ένα ξαφνικό οικονομικό σοκ. Επομένως, για τις αγορές, αυτός είναι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός: Περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, χωρίς τις αρνητικές οικονομικές εκπλήξεις.

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας παρά τις ανησυχίες στις αγορές-1

2.       Τα στοιχεία εξακολουθούν  να απομακρύνουν το σενάριο της ύφεσης. Στις ΗΠΑ, οι θέσεις εργασίας συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή αύξηση, η αύξηση των εισοδημάτων είναι επίσης καλή και η μείωση των τιμών της βενζίνης θα δώσει περαιτέρω ώθηση στους καταναλωτές, περιορίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Αλλά και στην Ευρώπη, που είναι εδώ και καιρό πιο αδύναμη, τα στοιχεία δεν δείχνουν ύφεση.

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας παρά τις ανησυχίες στις αγορές-2

3.       Η προοπτική των επιτοκιακών μειώσεων έχει ήδη χαλαρώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, πριν καν η Fed αρχίσει τις κινήσεις της. Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και στις επόμενες συνεδριάσεις της και αυτό έχει ήδη στηρίξει την οικονομία.  Και άλλες κεντρικές τράπεζες μειώνουν επίσης τα επιτόκιά τους, με την ΕΚΤ να κάνει την δεύτερη κίνησή της την περασμένη εβδομάδα. Τα χειροπιαστά αποτελέσματα της λιγότερο αυστηρής νομισματικής πολιτικής είναι εμφανή στην προσφορά χρήματος, με τον συγχρονισμένο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης να βοηθά την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας παρά τις ανησυχίες στις αγορές-3

4.       Οι αγορές έχουν φανεί εντυπωσιακά ανθεκτικές σε διάφορα σοκ φέτος. Ο S&P 500 βρίσκεται σε ένα συνεχές ράλι από τον Οκτώβριο του 2023, και κάθε φορά που υπάρχει μεταβλητότητα ή διόρθωση, η ανάκαμψη που ακολουθεί είναι πολύ γρήγορη. Το γεγονός ότι οι αγορές έχουν υπάρξει τόσο ισχυρές, ακόμα και σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας, δείχνει ότι το μακροοικονομικό story παραμένει πολύ θετικό, ειδικά καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, χωρίς ενδείξεις ύφεσης.

5.       Αν και ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες, το τέταρτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά μια από τις καλύτερες περιόδους για τις αγορές. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, ο S&P 500 εμφανίζει καλύτερο ιστορικό το δ΄ τρίμηνο από οποιοδήποτε άλλο τρίμηνο του έτους. Για την ακρίβεια, έχει σημειώσει πτώση μόλις σε ένα από τα 11 τελευταία δ΄ τρίμηνα.

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας παρά τις ανησυχίες στις αγορές-4

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News