Business & Finance Κυριακή 15/09/2024, 23:08
BUSINESS & FINANCE

P. Wunsch, ΕΚΤ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, αλλά σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό

P. Wunsch, ΕΚΤ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, αλλά σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά θα πρέπει να προσέχει την αύξηση των τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Pierre Wunsch.

«Στο βασικό μας σενάριο, εάν οι προβλέψεις μας γίνουν πραγματικότητα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο βελγικό VRT. «Αλλά βλέπω έναν μικρό κίνδυνο να συμβεί αυτό πιο αργά, αν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμείνει αυξημένος».

Ο Wunsch μίλησε τρεις ημέρες αφότου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά, με την πρόεδρο Christine Lagarde να υπαινίσσεται ότι μια άλλη τέτοια κίνηση μπορεί να είναι πιο πιθανή τον Δεκέμβριο – και όχι στην επόμενη συνεδρίαση τον Οκτώβριο.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή «φαίνεται να είναι λίγο πολύ υπό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας. «Αλλά ο πληθωρισμός υπηρεσιών – ο πληθωρισμός χωρίς τα αγαθά και την ενέργεια – παραμένει πολύ υψηλός, περίπου 4%. Επομένως, δεν είναι τόσο εύκολο και αν η ανάκαμψη έρχεται, και ελπίζουμε ότι έρχεται, είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η ΕΚΤ επέμεινε την περασμένη εβδομάδα στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα φθάσει τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

 

P. Wunsch, ΕΚΤ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, αλλά σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό-1

 

«Η ανάκαμψη στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο αργή», δήλωσε ο Wunsch »Πιστεύαμε ότι θα βλέπαμε ανάκαμψη το 2023, αλλά αυτό δεν συνέβη. Το 2024, η πορεία της είναι σχετικά αργή. Εξακολουθεί να είναι εν μέρει κυκλική, αλλά όλο και περισσότερο διαρθρωτική».

Ο Wunsch, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, δήλωσε επίσης:

Ως Βέλγιο, «δεν έχουμε πλέον κανένα μαξιλάρι ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ ή κρίσεων. Ήμασταν σε θέση να το κάνουμε με το Covid και την ενεργειακή κρίση. Αλλά με ένα έλλειμμα που, με αμετάβλητη πολιτική, τείνει προς το 6%, δεν θα έχουμε πλέον καμία δύναμη να το επαναλάβουμε αυτό στο μέλλον».

Ερωτηθείς σχετικά με την προθεσμία της 20ής Σεπτεμβρίου για την υποβολή των μεσοπρόθεσμων σχεδίων προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Wunsch δήλωσε

«Δεν πρόκειται για μια εβδομάδα ή έναν μήνα. Νομίζω ότι η ποιότητα αυτού που βρίσκεται στο τραπέζι είναι πιο σημαντική από μια καθυστέρηση 15 ημερών. Η Ευρώπη είπε ξεκάθαρα ότι αν δεν υπάρχει κυβέρνηση μπορούμε να καταλάβουμε ότι το σχέδιο έρχεται λίγο αργότερα. Η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε 500 ημέρες. Πρέπει να συμβεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News