Business & Finance Κυριακή 15/09/2024, 22:48
BUSINESS & FINANCE

Ισραήλ: Στο 3,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Ισραήλ: Στο 3,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός του Ισραήλ επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, στο 3,6% σε ετήσια βάση, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα επιβαρύνει την οικονομία και οι δαπάνες της κυβέρνησης εκτοξεύονται στα ύψη.

Το ποσοστό αυξήθηκε από 3,2% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε την Κυριακή η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ, και είναι πλέον σημαντικά πάνω από τον επίσημο στόχο της χώρας για πληθωρισμό μεταξύ 1% και 3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το ποσοστό θα παρέμενε σταθερό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 0,6% σε 0,9%, η υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέμεναν πτώση στο 0,5%.

Οι τιμές για ταξίδια στο εξωτερικό και τα λαχανικά ήταν μεταξύ των ειδών που αυξήθηκαν περισσότερο. Πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις προς το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας, ενώ λιγότερα πλοία προσεγγίζουν το βασικό ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι τομείς των κατασκευών και της γεωργίας έχουν πληγεί από την έλλειψη Παλαιστινίων εργατών, στους οποίους δεν επιτρέπεται πλέον η είσοδος στο Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

 

Ισραήλ: Στο 3,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο-1

 

Οι τιμές των ταξιδιών στο εξωτερικό αυξήθηκαν περισσότερο από 22% τον περασμένο μήνα, ενώ οι ντομάτες κόστισαν 37% περισσότερο.

Στις πιέσεις προστίθενται οι αυξημένες δαπάνες των κυβερνήσεων για τη χρηματοδότηση της σύγκρουσης κατά της Χαμάς στη Γάζα και την αντιμετώπιση των αψιμαχιών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ, μιας μαχητικής ομάδας που εδρεύει στο Λίβανο.

Η κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει τακτικά την ανησυχία της για τον αντίκτυπο του πολέμου στη Γάζα στον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες. Παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας, ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας δήλωσε στο Bloomberg στα τέλη Αυγούστου ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανώς εκτός συζήτησης μέχρι το επόμενο έτος.

Αυτό θα ισχύει, σύμφωνα με τον Andrew Abir, τον υποδιοικητή, ακόμη και αν η Federal Reserve των ΗΠΑ μειώσει τα επιτόκια την Τετάρτη, όπως αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές.

«Ο πληθωρισμός έχει γίνει ασυνήθιστα υψηλός ακόμη και από ιστορική άποψη», δήλωσε ο Yonie Fanning, στρατηγικός αναλυτής της Mizrahi Tefahot Bank. «Οι επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία γενικά και στον δείκτη τιμών ειδικότερα εξακολουθούν να είναι εμφανείς».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News