Business & Finance Κυριακή 15/09/2024, 18:46
BUSINESS & FINANCE

Σ. Αραβία: Η Alcoa πωλεί το μερίδιο της σε δύο εργοστάσια μετάλλων στην Maaden έναντι 1,1 δισ. δολ.

Σ. Αραβία: Η Alcoa πωλεί το μερίδιο της σε δύο εργοστάσια μετάλλων στην Maaden έναντι 1,1 δισ. δολ.

Η Alcoa Corp. θα λάβει 1,1 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές της Saudi Arabian Mining Co. στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την πώληση από την εταιρεία με έδρα το Πίτσμπουργκ της συμμετοχής της σε δύο εργοστάσια μετάλλων στη βόρεια Σαουδική Αραβία.

Η Maaden, όπως είναι γνωστή η σαουδαραβική εταιρεία, υπέγραψε συμφωνία με την Alcoa για την αγορά των συμμετοχών της σε μια εγκατάσταση βωξίτη και ένα χυτήριο αλουμινίου έναντι 563 εκατ. ριάλ (150 εκατ. δολάρια) σε μετρητά και 3,6 δισ. ριάλ σε μετοχές της μεταλλευτικής εταιρείας με έδρα το Ριάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυριακής. 

Η Maaden θα κατέχει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση αλουμινίου και η Alcoa θα κατέχει μερίδιο 2,2% στη Maaden μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία.

«Η συναλλαγή απλοποιεί το χαρτοφυλάκιό μας, ενισχύει την ορατότητα της αξίας της επένδυσής μας στη Σαουδική Αραβία και παρέχει μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία στην Alcoa, ένα σημαντικό μέρος της βελτίωσης της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alcoa William Oplinger στην ανακοίνωση.

Η Alcoa δημιούργησε κοινοπραξία με τη Maaden το 2009 για την ανάπτυξη ορυχείου βωξίτη, διυλιστηρίου, χυτηρίου και άλλων εγκαταστάσεων αξίας 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν μέρος της προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας να διαφοροποιηθεί πέρα από την παραγωγή πετρελαίου και να εκμεταλλευτεί τους άλλους φυσικούς πόρους της χώρας.

Το Maaden έχει γίνει έκτοτε σημαντικό μέρος της στρατηγικής του βασιλείου να εξελιχθεί σε βασικό κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας και επεξεργασίας μετάλλων και ορυκτών που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση, 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News