Business & Finance Κυριακή 15/09/2024, 16:47
BUSINESS & FINANCE

Κένυα: Στον ινδικό όμιλο Adani η κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Κένυα: Στον ινδικό όμιλο Adani η κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η Κένυα έχει αναθέσει σύμβαση παραχώρησης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ινδικό όμιλο Adani και σε μονάδα της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, αναφέρει το Reuters, το οποίο επικαλείται οικονομικό σύμβουλο του προέδρου της χώρας.

Η αξία της παραχώρησης ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο David Ndii, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου William Ruto, σε ανάρτησή του στο X.

«Η κυβέρνηση μέσω της KETRACO έχει αναθέσει παραχωρήσεις ΣΔΙΤ στην Adani και την Africa50 για την κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς», έγραψε ο Ndii. «Προσλαμβάνουν τις ομάδες έργου τους. Το κόστος αυτών των γραμμών μεταφοράς είναι 1,3 δισ. δολάρια που δεν χρειάζεται να δανειστούμε».

Η Africa50 είναι ένα παρακλάδι της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης για επενδύσεις σε υποδομές.

Ο όμιλος Adani και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ξεχωριστό σχέδιο της κυβέρνησης της Κένυας για την εκμίσθωση του κύριου διεθνούς αεροδρομίου της χώρας στον όμιλο Adani προκάλεσε την οργή των Κενυατών και οδήγησε επίσης σε απεργία τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές της χώρας.

Το σχέδιο προβλέπει τη μίσθωση του διεθνούς αεροδρομίου Jomo Kenyatta στον όμιλο Adani για 30 χρόνια, με αντάλλαγμα επενδύσεις ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Adani για την επέκταση του αεροδρομίου.

Ο όμιλος Adani διαχειρίζεται επτά αεροδρόμια στην Ινδία και έχει συχνά αντιμετωπίσει επικρίσεις από τα κόμματα της ινδικής αντιπολίτευσης επειδή κερδίζει χάρες από τις κυβερνώντες κυβερνήσεις. Οι Ινδοί αξιωματούχοι και ο όμιλος Adani έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

Η Κένυα παλεύει με ένα υψηλό δανειακό φορτίο που συσσωρεύτηκε από την πολυετή σπατάλη σε υποδομές.

Μια πρόταση της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους για να δημιουργήσει επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους ξεσήκωσε πολύνεκρες κινητοποιήσεις αυτό το καλοκαίρι και ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την πρόταση.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News