Business & Finance Παρασκευή 13/09/2024, 22:29
BUSINESS & FINANCE

Η ΕΕ σχεδιάζει ψηφοφορία στις 25/9 για τους δασμούς στα EV που εισάγονται από την Κίνα

Η ΕΕ σχεδιάζει ψηφοφορία στις 25/9 για τους δασμούς στα EV που εισάγονται από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διεξαγάγει ψηφοφορία για την επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα στις 25 Σεπτεμβρίου, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg News, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται κοντά στο να προτείνει δασμούς έως και 35,3% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, επιπλέον του συνήθους δασμού εισαγωγής αυτοκινήτων της ΕΕ ύψους 10%.

Την Πέμπτη, η ΕΕ έλαβε προσφορές από κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα για ελάχιστες τιμές εισαγωγής στην Ένωση ως τρόπο αποφυγής των δασμών, αλλά τις απέρριψε όλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Valdis Dombrovskis θα συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao την ερχόμενη Πέμπτη.

Τον Ιούλιο, η ΕΕ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα από εταιρείες όπως η BYD, η Geely και η SAIC. Τον Αύγουστο, περιόρισε τον σχεδιαζόμενο δασμό στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla που κατασκευάζονται στην Κίνα στο 9%, χαμηλότερα από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά, και δήλωσε ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες σε κοινοπραξίες με αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ μπορεί επίσης να λάβουν χαμηλότερες σχεδιαζόμενες κυρώσεις στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Οι προτεινόμενοι τελικοί δασμοί θα υποβληθούν σε ψηφοφορία από τα 27 μέλη της ΕΕ. Θα εφαρμοστούν έως τα τέλη Οκτωβρίου, εκτός εάν η ειδική πλειοψηφία των 15 μελών της ΕΕ που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ ψηφίσει κατά των εισφορών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News