Business & Finance Παρασκευή 13/09/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Η X του Musk είναι «πολύ μικρή» για την DMA

Bloomberg: Η X του Musk είναι «πολύ μικρή» για την DMA

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Elon Musk θα αποφύγει να πληγεί από έναν νόμο-ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στον περιορισμό των τεχνολογικών κολοσσών, αφού τα εποπτικά όργανα αποφάσισαν ότι ο αντίκτυπος της πλατφόρμας στις αγορές της ΕΕ είναι πολύ μικρός.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πλησιάζει στο τέλος μιας έρευνας σχετικά με την πλατφόρμα που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter, και είναι έτοιμος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν εμπίπτει στον νόμο για τις ψηφιακές αγορές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Το X θα αποφύγει τη σωρεία κανόνων και απαγορεύσεων της DMA επειδή δεν είναι αρκετά ισχυρή υπηρεσία για επιχειρηματικούς χρήστες και δεν πληροί ορισμένα όρια εσόδων, σύμφωνα με τα άτομα αυτά, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Πρόσθεσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να δημοσιεύσει τα πορίσματά της τον Οκτώβριο. 

Η DMA καθορίζει μια σειρά από κανόνες και απαγορεύσεις για τις εταιρείες όπως η Google Search της Alphabet Inc. το Safari της Apple Inc. την Amazon.com Inc. και το Facebook της Meta Platforms Inc. μεταξύ άλλων. Σκοπός της είναι να αποτρέψει τις παραβιάσεις του ανταγωνισμού από τις εταιρείες τεχνολογίας προτού αυτές εδραιωθούν και τα πρόστιμα για τις παραβιάσεις μπορούν να φτάσουν έως και το 10% των παγκόσμιων εσόδων, ή έως και το 20% σε περίπτωση επανειλημμένων παραβιάσεων.

Bloomberg: Η X του Musk είναι «πολύ μικρή» για την DMA-1

Ο νόμος απευθύνεται σε επιχειρήσεις με ετήσιες πωλήσεις στην ΕΕ των 27 χωρών ύψους τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ή με κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και άνω. Οι πλατφόρμες απαιτείται επίσης να έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς τελικούς χρήστες και περισσότερους από 10.000 ετήσιους ενεργούς επιχειρηματικούς χρήστες στην ΕΕ.

Η Επιτροπή στις Βρυξέλλες αρνήθηκε να σχολιάσει.   

Ενώ αποφεύγει την καταστολή του ανταγωνισμού από την ΕΕ, η X εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονο έλεγχο στις Βρυξέλλες και αλλού για την υποτιθέμενη αποτυχία της να καταπολεμήσει το επικίνδυνο περιεχόμενο, από τότε που ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Musk την εξαγόρασε τον Απρίλιο του 2022.  

Τον Ιούλιο, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ προειδοποίησαν τη X ότι εξαπατούσε τους χρήστες να ασχοληθούν με δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο βάσει ενός άλλου ισχυρού νόμου της ΕΕ -του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες- ο οποίος θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για πρόστιμα ύψους έως και 6% των εσόδων της X, εάν η εταιρεία δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές.

«Η X εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών VLOP», ανέφερε η X σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφερόμενη στον χαρακτηρισμό της βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες. 

Η καταστολή του περιεχομένου έχει προκαλέσει όλο και πιο έντονες αντιδράσεις από τον Musk, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει τη δική του πλατφόρμα για να εκφράσει την υποστήριξή του στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και έχει δώσει μάχη κατά των «woke» ιδεών.

Ο Musk χαρακτήρισε την αυστραλιανή κυβέρνηση ως «φασίστες» σχετικά με τους προτεινόμενους νέους νόμους για την πάταξη της ψηφιακής παραπληροφόρησης, ιδίως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. 

Τον περασμένο μήνα, ο Musk διαπληκτίστηκε με τον επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ Thierry Breton αφού ο Γάλλος τον προειδοποίησε σε επιστολή του να συμμορφωθεί με την DSA. 

Ο Musk έχει επίσης διαπληκτιστεί με τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Alexandre de Moraes σχετικά με το διάταγμα απαγόρευσης του X στη χώρα, λόγω ανησυχιών για την παραπληροφόρηση. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News