Business & Finance Παρασκευή 13/09/2024, 17:52
BUSINESS & FINANCE

Οι προσδοκίες για τη Moody’s και οι αναβαθμίσεις που έρχονται

Οι προσδοκίες για τη Moody’s και οι αναβαθμίσεις που έρχονται

Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αναμένεται να κάνει αργά σήμερα το βράδυ ο οίκος Moody’s, ο τελευταίος που εξακολουθεί να τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία junk. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένεται, σύμφωνα με την Societe Generale, να αναβαθμίσει τις προοπτικές της αξιολόγησης Ba1 της Ελλάδας σε θετικές, από σταθερές, ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, στα επόμενα reviews του.

Η Moody’s ήταν ο πιο αυστηρός από τους οίκους αξιολόγησης απέναντι στην Ελλάδα, από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση χρέους. Διατηρεί αυτή τη στάση  μέχρι και σήμερα, καθώς η τελευταία φορά που αναβάθμισε την ελληνική αξιολόγηση ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι προσδοκίες για τη Moody’s και οι αναβαθμίσεις που έρχονται-1

Τον Μάρτιο του 2024, οι αναλυτές του είχαν αποφασίσει να διατηρήσουν αμετάβλητη την αξιολόγηση στο Ba1, παρότι μιλούσαν τότε για καλό ιστορικό μεταρρυθμίσεων, με εμφανείς βελτιώσεις στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, ισχυρές επενδύσεις και πιο υγιή τραπεζικό κλάδο. Το ακόμα υψηλό χρέος και οι επιπτώσεις του δημογραφικού στους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήταν τα «βαρίδια» που επικαλέστηκε τότε η Moody’s, παρότι προέβλεπε ανάπτυξη 2,4% για το 2024 και 2,3% για το 2025, με περαιτέρω μείωση του χρέους στο 148% έως τα τέλη του επόμενου έτους.

Όπως σημείωναν τότε οι αναλυτές, για να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση θα ήθελαν να δουν μια συνέχεια στις οικονομικές πολιτικές και την αφοσίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, ειδικά στο σύστημα δικαιοσύνης. Σε αναβάθμιση θα οδηγούσε επίσης μια ταχύτερη των προβλέψεων μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα καθώς και η συνολική περαιτέρω πρόοδος των τραπεζών.

Με δεδομένο ότι η Moody’s δεν έχει άλλο προγραμματισμένο review για το 2024, φαίνεται ότι η επιστροφή της αξιολόγησής για την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα είναι μία υπόθεση του επόμενου χρόνου. Πρόκειται, πάντως, για μία εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό συμβολική, που απλά πιστοποιεί την επιστροφή της χώρας στα ραντάρ των επενδυτών, έπειτα και από τις άλλες αναβαθμίσεις που έχουν προηγηθεί.

Πάντως, η Societe Generale εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βλέπει την πιστοληπτική της αξιολόγηση να αναβαθμίζεται, καθώς οι  οίκοι ακολουθούν τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών της χώρας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Morningstar DBRS αναβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησης BBB (low) της Ελλάδας σε θετικές, από σταθερές,  επικαλούμενη τις προσδοκίες της για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών του τραπεζικού συστήματος, τα υγιή και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη επιτρέπουν τη μείωση του χρέους (κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027), τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής τροχιάς και την αύξηση των επενδύσεων, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Άλλωστε, όπως επεσήμαναν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εμφανίζοντας ανάπτυξη άνω του 2% τόσο το 2024 όσο και το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από το σημερινό review της Moody’s, η σκυτάλη θα περάσει στην S&P, η οποία θα εξετάσει την ελληνική αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της αξιολόγησης ΒΒΒ- που έχει δώσει στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, έλεγε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα μέσα στους επόμενους 24 μήνες εάν το ελληνικό χρέος μειωθεί περαιτέρω, προς  τα επίπεδα άλλων συγκρίσιμων οικονομιών, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω των μεταρρυθμίσεων, της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των συνεχιζόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η χρονιά θα κλείσει με το review της Fitch στις 22 Νοεμβρίου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- τον Δεκέμβριο του 2023 και διατηρεί τις προοπτικές της αξιολόγησης αυτής σταθερές.

Διαβάστε επίσης: 

Morningstar DBRS: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες – Θα στηρίξουν την οικονομία

DBRS: Αναβάθμισε το outlook για την ελληνική οικονομία

Scope: Πώς η Ελλάδα θα ρίξει το χρέος της στο 130% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News