Business & Finance Τετάρτη 11/09/2024, 21:00
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Ευθυγραμμίζεται με τη Γερμανία κατά των δασμών σε κινεζικά EVs

Ισπανία: Ευθυγραμμίζεται με τη Γερμανία κατά των δασμών σε κινεζικά EVs

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμπαρατάσσεται με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ καλώντας την ΕΕ να εγκαταλείψει το σχέδιό της για επιβολή πρόσθετων δασμών σε ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής, υποτιμώντας ενδεχομένως το κύριο εργαλείο του μπλοκ για την αντιμετώπιση της υποστηριζόμενης από το Πεκίνο κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επισκεφθεί τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από τότε που η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα έπληττε τα κινεζικά EV με δασμούς σχεδόν 50%, αλλά ο Σάντσεθ έγινε ο πρώτος αυτή την εβδομάδα που ζήτησε επανεξέταση των επικείμενων εμπορικών μέτρων. Πρόκειται για σπάνια θέση για τον Ισπανό πρωθυπουργό που συνήθως ευθυγραμμίζεται με το κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να ανακοινώσουν την τελική τους απόφαση τον επόμενο μήνα για το αν θα προχωρήσουν με τους δασμούς. Εάν 15 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ καταψηφίσουν τους νέους δασμούς, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναγκαστεί να ακυρώσει το μέτρο.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας ότι πρέπει να επανεξετάσουμε – όλοι μας, όχι μόνο τα κράτη μέλη αλλά και η Επιτροπή – τη θέση μας απέναντι σε αυτό το κίνημα», είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στο Kunshan της Κίνας. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit χαιρέτισε την ισπανική κίνηση, λέγοντας ότι «η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι αυτή που συμμεριζόμαστε».

Δεδομένης της αντίθεσης από δύο από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή θα πρέπει να το λάβει υπόψη της και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το εκτελεστικό σκέλος διεξάγει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με την Κίνα για το θέμα.

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης από μια χώρα υπέρ των δασμών είπε ότι πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη η πλειοψηφία των κρατών μελών που υποστηρίζουν τους δασμούς και ότι οι συζητήσεις θα συνεχίσουν να πείθουν την Ισπανία για την ανάγκη υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ότι ο «κρατικός ανταγωνισμός» της Κίνας αποτελεί απειλή για τις βιομηχανίες της ΕΕ.

Ο Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί εδώ και καιρό να δημιουργήσει αντιθέσεις μεταξύ των δυτικών συμμάχων προκειμένου να προωθήσει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Κίνας, ιδιαίτερα από τότε που η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας πριν από ένα χρόνο. Υποστήριξε ότι οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται άδικα από τις κρατικές επιδοτήσεις και πλημμύριζαν την Ευρώπη με πλεονάζουσα παραγωγή.

Πάντως, τα σχόλια του Σάντσεθ εξέπληξαν ορισμένους αξιωματούχους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρωθυπουργός σπάνια συγκρούεται με την ΕΕ και λέγεται ότι έχει καλή εργασιακή σχέση με την φον ντερ Λάιεν. Πριν από το ταξίδι του στην Κίνα, αξιωματούχοι κοντά στον Σάντσεθ δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να λειτουργήσει ως γέφυρα για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά ότι η Ισπανία θα ευθυγραμμίζεται πάντα με τις ευρύτερες θέσεις της ΕΕ.

Η Γερμανία και η Ισπανία έχουν αμφότερες τεράστια οικονομικά κίνητρα για να αποφύγουν μια σειρά περιορισμών. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen και της BMW, θα πληγούν περισσότερο σε μια εμπορική διαμάχη, καθώς πώλησαν συλλογικά 4,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα στην κινεζική αγορά το 2022. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην ΕΕ και επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα για να αναπτύξει τη βιομηχανία EV – και αυτός είναι ένας από τους λόγους για το ταξίδι του Σάντσεθ στην Κίνα αυτή την εβδομάδα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

China has had a long-held strategy of taking advantage of divisions within the EU to advance its own interests. A trip to France by Xi in May for talks and a day of bonhomie with Macron — whose country has been a key supporter of the EV probe — was seen as an effort to sew division within the bloc. A Chinese probe into EU pork shipments could be particularly damaging to Spain.

China’s goal is to convince enough European countries that the tariffs are a bad idea so they will oppose or water down the final levies. The hope is that the threat of retaliation generates enough pain in those countries to pressure their governments to persuade the EU to back down.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News