BUSINESS & FINANCE

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς είδαν το ντιμπέιτ Deutsche Bank και UBS – Τα μηνύματα των αγορών

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς είδαν το ντιμπέιτ Deutsche Bank και UBS – Τα μηνύματα των αγορών

Η Kamala Harris είναι η νικήτρια του πρώτου και ίσως μοναδικού ντιμπέιτ εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι σπεύδουν να τονίσουν, ωστόσο, ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διεξαχθούν συμπεράσματα για τον Νοέμβριο. 

Η Deutsche Bank σημειώνει ότι με βάση την PredictIt (μια online αγορά προβλέψεων για πολιτικά και οικονομικά γεγονότα), η υποψήφια των Δημοκρατικών θα πρέπει να είναι πιο χαρούμενη μετά το ντιμπέιτ, αφού οι πιθανότητες νίκης της στις εκλογές αυξήθηκαν από το 52% στο 55%.

Την γενική εκτίμηση ότι η Harris είχε το πλεονέκτημα έως το τέλος της βραδιάς, σχημάτισε και η UBS. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος τονίζει, ωστόσο, ότι το διάστημα έως τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι μεγάλο, επομένως υπάρχει περιθώριο για μετατόπιση των δημοσκοπήσεων.

Η Deutsche Bank αναγνωρίζει μεν ότι είναι αδύνατον να απομονωθεί η άμεση επίδραση που είχε το ντιμπέιτ στις αγορές, όμως τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 και του Nasdaq κινήθηκαν πτωτικά κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας (κατά 0,52% και 0,65% αντίστοιχα),  ενώ η απόδοση του αμερικανικού κρατικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 2,5 μονάδες βάσης και το δολάριο εξασθένησε ελαφρώς.

Το Bitcoin, που θεωρείται ένα «Trump trade», υποχώρησε κατά 2,5% από την έναρξη του ντιμπέιτ, σημειώνει η Deutsche Bank.

«Επομένως, οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν, για την ώρα, με τις πιθανότητες (της PredictIt) για το πώς πήγε το ντιμπέιτ», σημειώνουν οι αναλυτές  της Deutsche Bank.

Για τη UBS, η γενική εικόνα του ντιμπέιτ ήταν αυτή δύο υποψηφίων που παρουσίασαν ο καθένας το πολύ διαφορετικό όραμά του για τις ΗΠΑ. Trump και Harris συγκρούστηκαν για την οικονομία, τη μετανάστευση, το fracking, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική.

Η Harris συχνά απηύθυνε τα σχόλιά της απευθείας στον πρώην πρόεδρο, μίλησε για μια σειρά φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη και κίνητρα για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ επέκρινε τον Trump για τη στήριξή του στις μειώσεις φόρων για τους εύπορους καθώς και για τους δασμούς του.

Ο Trump μίλησε μεν περισσότερο, αλλά προτίμησε να στρέψει τα σχόλιά του στους δύο συντονιστές, επικρίνοντας την κυβέρνηση  Biden και ειδικά την Harris στους τομείς του πληθωρισμού και της ασφάλειας των συνόρων.

Με δεδομένη την ισχυρή παρουσία της Harris, η UBS διατηρεί τις πιθανότητες που έχει δώσει για το εκλογικό αποτέλεσμα: 40% για μια νίκη της Harris με διχασμένο Κογκρέσο, 35% για ένα Red Sweep (με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο), 15% για ένα Blue Sweep (με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν Λευκό Οίκο και Κογκρέσο) και 10% για μια νίκη του Trump με διχασμένο Κογκρέσο.

Όμως, η UBS τονίζει ότι αυτή τη τηλεμαχία έγινε πιο νωρίς από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν, επομένως υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να αλλάξουν οι ισορροπίες.

Διαβάστε επίσης: 

Σε αμυντική θέση έφερε τον Τραμπ η Κάμαλα Χάρις στο ντιμπέιτ

BofA: Ασύμμετρα τα ρίσκα από τις αμερικανικές εκλογές για την Ευρώπη

Societe Generale: Οι 3 βασικές οικονομικές ανησυχίες για το Trump 2.0

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News