Business & Finance Τρίτη 10/09/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Fed: Στο μισό περιορίζει την αύξηση κεφαλαίου των μεγάλων τραπεζών

Fed: Στο μισό περιορίζει την αύξηση κεφαλαίου των μεγάλων τραπεζών

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε εκτενείς αλλαγές στην πρότασή τους για τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, μειώνοντας κατά το ήμισυ τον αναμενόμενο αντίκτυπο στις μεγαλύτερες τράπεζες και εξαιρώντας τους μικρότερους δανειστές από πολλά σημεία του μέτρου, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι προτεινόμενες αναθεωρήσεις που παρουσιάστηκαν από τον Αντιπρόεδρο Εποπτείας της Fed Μάικλ Μπαρ θα περιορίσουν περίπου στο μισό την αύξηση κεφαλαίου 19% που είχαν προγραμματίσει οι ρυθμιστικές αρχές για τις οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Αυτές οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase & Co., θα υποχρεούνται τώρα σε αύξηση 9% του κεφαλαίου που πρέπει να κατέχουν ως μαξιλάρι έναντι των οικονομικών κραδασμών.

Η αναθεωρημένη πρόταση μπορεί να αμβλύνει τις βασικές ανησυχίες των τραπεζών της Wall Street, οι οποίες εξαπέλυσαν μια από τις πιο σκληρές εκστρατείες λόμπι μετά την πρώτη δημοσιοποίηση του σχεδίου τον Ιούλιο του 2023 από τη Fed και δύο άλλες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές. Οι αναθεωρήσεις θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή μακράς νομικής διαμάχης με τον κλάδο, ο οποίος υποστήριξε ότι η αρχική πρόταση θα έβλαπτε την οικονομία και θα έθετε τις τράπεζες των ΗΠΑ σε πιο αδύναμη βάση έναντι διεθνών αντιπάλων και μη τραπεζικών δανειστών.

«Υπάρχουν οφέλη και κόστος από την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων», είπε ο Μπαρ σε ομιλία του στο Brookings Institution. «Οι αλλαγές που σκοπεύουμε να κάνουμε θα φέρουν αυτούς τους δύο σημαντικούς στόχους σε καλύτερη ισορροπία, υπό το φως των σχολίων που έχουμε λάβει».

Άλλες μεγάλες τράπεζες που υπόκεινται στον κανόνα θα αντιμετωπίσουν εκτιμώμενη αύξηση 3% έως 4% στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η οποία περιλαμβάνει τον αντίκτυπο των μη πραγματοποιηθέντων κερδών και ζημιών στους τίτλους τους σε εποπτικό κεφάλαιο, είπε ο Μπαρ. Αλλά οι τράπεζες με ενεργητικό αξίας μεταξύ 100 και 250 δισ. δολαρίων θα εξαιρούνταν από τους λεγόμενους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ – εκτός από την απαίτηση αναγνώρισης αυτών των μη πραγματοποιηθέντων κερδών και ζημιών.

Οι αναθεωρήσεις αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών ρυθμιστικών αρχών.

«Η Federal Reserve, η OCC και η FDIC εργάστηκαν από κοινού για την πρόταση της Βασιλείας ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που περιγράφονται στις παρατηρήσεις του Αντιπροέδρου, και ανυπομονώ για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της Βασιλείας ΙΙΙ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) Μάρτιν Γκρούενμπεργκ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News