BUSINESS & FINANCE

ING: Θα σώσει ο Mario Draghi την Ευρώπη; Τα greatest hits, η αργή πτώση και ο μπάμπουρας

ING: Θα σώσει ο Mario Draghi την Ευρώπη; Τα greatest hits, η αργή πτώση και ο μπάμπουρας

Το σχέδιο του Mario Draghi για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι «φιλόδοξο», παρότι περιέχει πολλά «greatest hits» (δηλαδή προτάσεις που συχνά ακούγονται από οικονομολόγους στην Ευρώπη) αλλά και κάποια πιο αμφιλεγόμενα μέτρα, επισημαίνουν οι αναλυτές της ING, έπειτα από τη δημοσίευση της  πολυαναμενόμενης έκθεσης των 400 σελίδων.

Όπως σημειώνει ο οίκος, πρόκειται για το πιο λεπτομερές σχέδιο μέχρι στιγμής για την τόνωση και απανθρακοποίηση της οικονομίας, καθώς και την επίτευξη μεγαλύτερης αυτάρκειας στην Ευρώπη.

Για να επιτευχθεί η επενδυτική ώθηση των 800 δισ. ευρώ τον χρόνο (περίπου 5% του ΑΕΠ) που χρειάζεται η Ευρώπη, ο Mario Draghi ζητά:

·         Έκδοση ευρω-ομολόγων για κοινές δημόσιες επενδύσεις.

·         Ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των υπηρεσιών.

·         Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών για να «ξεκλειδώσουν» περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.

·         Πιο επιεικές πλαίσιο ανταγωνισμού στην Ε.Ε., ώστε οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορέσουν να ενισχυθούν όπως εκείνες των ΗΠΑ και της Κίνας.

·         Αναμόρφωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, για να στραφούν κεφάλαια προς βασικούς κλάδους-κλειδιά.

·         Τέλος στο δικαίωμα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να επισπευστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Γενναίο σχέδιο, αλλά θα φέρει γενναίες δράσεις; 

Πρόκειται για συνετές προτάσεις απέναντι στην «ευρωσκλήρωση», αλλά ήδη προκαλούν αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επισημαίνει η ING, ξεχωρίζοντας το γερμανικό «όχι» στην ιδέα των ευρω-ομολόγων.

Η εξασφάλιση της πολιτικής στήριξης για το σχέδιο θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο σημερινό πολιτικό κλίμα, τονίζει η ING, καθώς οι ευρωεκλογές δείχνουν ότι η τάση είναι για λιγότερη, και όχι για περισσότερη Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, φάνηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο, με το Ταμείο Ανάκαμψης να αποδεικνύει ότι ένα κοινό εργαλείο χρηματοδότησης μπορεί να δουλέψει, συνδυάζοντας τις επενδύσεις με τις μεταρρυθμίσεις.

«Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να ενωθεί σε εποχές κρίσης, αλλά αμέσως χάνει αυτή την αίσθηση του επείγοντος όταν τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει», σημειώνουν οι αναλυτές της ING.

Η εμπειρία των τελευταίων ετών συνοψίζεται στις διάσημες φράσεις δύο Ευρωπαίων ηγετών:

–          «Η Ευρώπη θα οικοδομηθεί σε καιρό κρίσεων», είχε πει ο Jean Monnet.

–          «Όλοι ξέρουμε τι να κάνουμε, αλλά δεν ξέρουμε πώς να επανεκλεγούμε όταν το κάνουμε», είχε πει ο Jean-Claude Juncker.

Όπως διαπιστώνει η ING, η Ευρώπη έχει μάθει να αντιμετωπίζει μια άμεση κρίση, αλλά δεν καταφέρνει να απαντήσει στην αργή δομική πτώση.

Μία σημαντική προσωπικότητα σαν τον Draghi θα μπορούσε να δώσει στην Ευρώπη αυτή την αίσθηση του επείγοντος και να ανοίξει την πόρτα στην αλλαγή, θεωρούν οι αναλυτές της ING.

Και θυμίζουν ότι στην πιο διάσημη ομιλία του, όπου ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ είχε υποσχεθεί να κάνει ό,τι χρειαστεί (whatever it takes) για να σώσει το ευρώ, είχε παρομοιάσει το κοινό νόμισμα με έναν μπάμπουρα. Είναι ένα μυστήριο της φύσης, είχε πει, γιατί δεν θα έπρεπε να πετάει, αλλά πετάει.

«Στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, με τις πιο εθνικιστικές απόψεις να βρίσκονται σε άνοδο, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο Draghi είναι ότι οι προτάσεις του θα καταλήξουν σαν το αγαπημένο του έντομο», καταλήγει η ING.

Διαβάστε επίσης: 

Καταπέλτης η έκθεση Draghi: Απειλούνται οι στόχοι της ΕΕ

Διαψεύδονται οι ελπίδες για την Ευρωζώνη; Οι καταναλωτές δεν ανοίγουν τα πορτοφόλια τους

Πτώση του ευρώ κατά 7% βλέπει η Morgan Stanley – Προς το 1 δολάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News