Χρηματιστήριο: Δεν ακολουθεί την ανοδική τάση των ξένων αγορών
Κάτω από τις 750 μονάδες ο Γ.Δ.
Εγκλωβισμένο στη μεταβλητότητα παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν δείχνει ικανό να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών, καθώς η έλλειψη τραπεζικών στηρίξεων «καθηλώνει» τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στα επίπεδα των 750 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει οριακές μεταβολές, καθώς υποχωρεί κατά 0,15% και διαμορφώνεται στις 748,32 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (749,46 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες, από 744 έως 755 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας (14.00) τα 25 εκατ. ευρώ, δείγμα της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η σημερινή κίνηση στο Χ.Α. εξελίσσεται κόντρα στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο +1,5% και τις 401 μονάδες. Ανοδικό δε, προμηνύεται και το άνοιγμα της Wall Street, με τα futures του Dow Jones να ενισχύονται κατά 250 μονάδες.
Οι επόμενες συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς αναμένεται να καθορίσουν σε τι φάση βρισκόμαστε. Έτσι, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκτιμάται ότι θα «μεταφραστεί» σε μια μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά.
«Μένει να δούμε τι χρόνο θα χρειαστεί και πάλι η αγορά για να μας δώσει αγοραστικό σήμα. Αναμένεται σίγουρα αύξηση του volatility παρόλα αυτά συνεχίζουμε να βλέπουμε πως εταιρίες οι οποίες έχουν κάτι να μας πουν να συνεχίζουν να έχουν καλή εικόνα» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Fast Finance.
«Έχει ίσως δημιουργηθεί ένας καταλύτης, ο οποίος θα πρέπει να συμπαρασύρει το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του 2021 αρκετά πιο πάνω από τις 800 μονάδες με την προσέλκυση νέων επενδυτών» υπογραμμίζει επικουρικά ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager της XSpot Wealth.
Απώλειες 2% στην Πειραιώς
Ο τραπεζικός κλάδος, μην ξεφεύγοντας από το ευρύτερο κλίμα αστάθειας της ελληνικής αγοράς, καταγράφει οριακές μεταβολές και διαμορφώνεται στις 440 μονάδες. Εξάλλου, είναι απολύτως σαφές ότι για την υπέρβαση των 500 – 550 μονάδων απαιτείται μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην ομαλότητα.
Οι υψηλότερες πιέσεις εντοπίζονται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία χάνει άνω του 2% της αξίας της, υποχωρώντας στο 0,88 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο -1%, ενώ Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -0,24% 0,7532 ευρώ
- Attica Bank -0,74% 0,2005
- Eurobank -0,98% 0,544 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,05% 1,95 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -2,22% 0,88 ευρώ
Στο -3% Coca Cola και Aegean
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να έχουν πάρει ένα μικρό προβάδισμα έναντι των αγοραστών, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να σημειώνει τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις, καταγράφοντας απώλειες άνω του 3%, ως απόρροια της διαφαινόμενης μη απόκτησης του 20% από τους επιχειρηματίς Μπάκου – Καϋμενάκη.
Υπό αυξημένες πιέσεις τελεί και η μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί κατά 3,4%, ενώ στο -2,6% βρίσκεται η μετοχή της Aegean. Στον αντίποδα, στηρίξεις στον Γ.Δ. εξακολουθεί να παρέχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται κατά 2,5% στα 24,8 ευρώ.
Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ 18 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 50,9 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News