Business & Finance Δευτέρα 9/09/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Northvolt: Σχέδια μείωσης κόστους λόγω μείωσης της ζήτησης για EVs

Northvolt: Σχέδια μείωσης κόστους λόγω μείωσης της ζήτησης για EVs

H Northvolt, κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας, να κλείσει ένα από τα εργοστάσιά της και να εισέλθει σε συζητήσεις με εταίρους και επενδυτές για να εξασφαλίσει το μέλλον μονάδας της στην Πολωνία. 

Με έδρα τη Στοκχόλμη, η σουηδική Northvolt είναι μία από τις ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αξία που κατασκευάζει μπαταρίες ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα. Έχει συνεργασίες με μία σειρά από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των VW και Volvo. 

Ο κατασκευαστής μπαταριών επικαλέστηκε «το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον και την επακόλουθη επαναξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων της» ως βασικούς λόγους πίσω από την απόφασή της να ξεκινήσει την προσπάθεια μείωσης του κόστους.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, η εστίαση σε αυτό που είναι η βασική μας δραστηριότητα ανοίγει το δρόμο για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή μακροπρόθεσμη βάση για ανάπτυξη που συμβάλλει στις φιλοδοξίες της Δύσης να δημιουργήσουν μια εγχώρια βιομηχανία μπαταριών», δήλωσε ο Peter Carlsson, διευθύνων σύμβουλος της Northvolt και συνιδρυτής.

Η Northvolt έχει αντιμετωπίσει σωρεία πιέσεων τους τελευταίους μήνες – κυρίως τη μείωση της ζήτησης που αντιμετωπίζει η ευρύτερη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εναλλακτικών Καυσίμων τον Ιούλιο. Οι πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων μειώθηκαν επίσης κατά 10% σε ετήσια βάση, σε 226.000.

Η Northvolt έχει επίσης δεχθεί πιέσεις για την επίτευξη υψηλών στόχων παραγωγής. Τον Ιούνιο, η εταιρεία υπέστη σημαντικό πλήγμα όταν η BMW, στο παρελθόν βασικός συνεργάτης, ακύρωσε μια συμφωνία αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παράδοση μπαταριών EV από το 2024.

Η BMW ανακοίνωσε τότε ότι η συμφωνία είχε ακυρωθεί λόγω της αδυναμίας της Northvolt να παραδώσει στην ώρα της.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News