Business & Finance Δευτέρα 9/09/2024, 20:59
BUSINESS & FINANCE

Le Maire: Η Γαλλία μπορεί να πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα του 2024

Le Maire: Η Γαλλία μπορεί να πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα του 2024

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι είναι ακόμη δυνατό για τη χώρα του να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος για φέτος και το 2027, εάν η επόμενη κυβέρνηση λάβει γρήγορα μέτρα. 

Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, αν δεν βρεθούν νέα μέτρα εξοικονόμησης, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα αυξηθεί στο 5,6% της οικονομικής παραγωγής φέτος από 5,5% το 2023, αντί να μειωθεί στο 5,1%, όπως στόχευε η κυβέρνηση στο τελευταίο μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό της σχέδιο τον Απρίλιο.

Σε ακρόαση της επιτροπής οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης τη Δευτέρα, ο Le Maire δήλωσε ότι ο διάδοχός του θα πρέπει να ακυρώσει μέρος των πιστώσεων ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει θέσει στην άκρη η απερχόμενη κυβέρνηση. Ζήτησε επίσης ένα νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρέχοντος προϋπολογισμού για το 2024 και μια συνάντηση με τις περιφερειακές αρχές για να περιοριστεί η αύξηση των δαπανών τους.

Ένας αναθεωρημένος προϋπολογισμός για φέτος θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για την εφαρμογή ενός ανασταλτικού σχεδίου για τη φορολόγηση της επαναγοράς μετοχών και των κερδών των ενεργειακών εταιρειών, είπε.

«Τη στιγμή που βρισκόμαστε, η οποία απαιτεί καθαρή σκέψη και θάρρος, μπορούμε να ανταποκριθούμε στο έλλειμμα του 5,1% το 2024», δήλωσε ο Le Maire. «Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε τον στόχο του 3% το 2027, είναι απλώς θέμα πολιτικών επιλογών».

Μιλώντας μαζί του, ο υπηρεσιακός υπουργός Προϋπολογισμού Thomas Cazenave πρόσθεσε ότι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας «παραμένει ανησυχητική».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News