Business & Finance Παρασκευή 6/09/2024, 15:24
BUSINESS & FINANCE

Μέτρα για τα κλειστά διαμερίσματα: Πόσα κερδίζω στην πράξη από το αφορολόγητο μίσθωμα;

Μέτρα για τα κλειστά διαμερίσματα: Πόσα κερδίζω στην πράξη από το αφορολόγητο μίσθωμα;

Το μέτρο της θέσπισης ειδικού αφορολογήτου για μια τριετία ώστε να απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος το εισόδημα από ενοίκια θα ξεκαθαρίσει, ως προς τη λεπτομέρεια εφαρμογής του, στις αρχές της εβδομάδας όταν και θα εξειδικευτούν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Είτε το μέτρο ισχύσει μόνο για ακίνητα που θα ενοικιάζονται για μακροχρόνια και όχι βραχυχρόνια μίσθωση, είτε και για τα κλειστά ακίνητα, γεγονός είναι ότι θα μπει στον κατάλογο των δεκάδων μέτρων που θα εξαγγελθούν.

Το τελικό όφελος είναι σημαντικό ειδικά αν εκτός από το εισόδημα του ακινήτου για το οποίο θα δοθεί η απαλλαγή, υπάρχει και άλλο εισόδημα από ενοίκια. Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό:

1.        Ιδιοκτήτης μετατρέπει τη μίσθωση από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια και κλειδώνει ενοίκιο στα 800 ευρώ τον μήνα. Δεν υπάρχει άλλο εισόδημα από ενοίκια. Ο φόρος που αναλογεί κανονικά, ανέρχεται στα 1.368 ευρώ (σ.σ είναι το 15% του εισοδήματος αφού γίνει αυτόματη μείωση 5% για αποσβέσεις). Αυτό το ποσό, θα μηδενιστεί με προφανή στόχο, να αυξηθεί η τελική καθαρή απόδοση της μακροχρόνιας μίσθωσης και να γίνει πιο ελκυστική συγκριτικά με την βραχυχρόνια. Διότι στην μεν μακροχρόνια, η απόδοση θα είναι ίση με το ενοίκιο ενώ στη δε βραχυχρόνια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο έσοδο επιβάλλεται η προμήθεια της πλατφόρμας, τα έξοδα καθαριότητας, τα λειτουργικά έξοδα του ακινήτου (ΔΕΗ, νερό, κοινόχρηστα κλπ).

2.        Ο ίδιος ιδιοκτήτης, εκτός από το συγκεκριμένο ακίνητο, ενοικιάζει και άλλα τα οποία του αποδίδουν ακόμη 800 ευρώ τον μήνα (συνολικά 1.600 ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση, ο φόρος που θα γλιτώσει δεν είναι 1.368 ευρώ αλλά 2.616 ευρώ, κάτι που οφείλεται στην κλιμακωτή φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα.

Προφανώς, οι αποφάσεις των ιδιοκτητών θα ληφθούν αφού ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του μέτρου. Παίζει ρόλο η διάρκεια (σ.σ αν δηλαδή θα είναι η απαλλαγή τριετής ή μικρότερη), αν θα καλύπτεται ολόκληρο το εισόδημα που αποδίδει το ακίνητο ή ένα μέρος του όπως επίσης και το ποια θα είναι τελικώς η περίμετρος. 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα: Τριετές αφορολόγητο για να μπουν ξανά στην αγορά

Σχέδιο έξι παρεμβάσεων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και την συρρίκνωση των ενοικίων – Τι εξετάζεται

Αναζητούνται λύσεις για την κρίση στέγης – Νέοι περιορισμοί για το Airbnb

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News