Business & Finance Παρασκευή 6/09/2024, 10:24
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Καθυστερήσεις στους ελέγχους εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από ΕΕ

Βρετανία: Καθυστερήσεις στους ελέγχους εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από ΕΕ

Η Βρετανία προτείνει την καθυστέρηση των ελέγχων στα οπωροκηπευτικά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιπλέον έξι μήνες, έως τον ερχόμενο Ιούλιο, αναφέρουν φορέας της βιομηχανίας που επικαλείται το Reuters.

Οκτώ χρόνια μετά το Brexit, η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής όλων των φυσικών ελέγχων που απαιτούνται για τις εισαγωγές. Ξεκίνησε μια πρώτη φάση ελέγχων για το κρέας, τα ψάρια, τα τυριά και άλλα προϊόντα τον Απρίλιο.

Η επόμενη φάση, η οποία θα συμπεριλάμβανε τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει ήδη καθυστερήσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 και, σύμφωνα με τον κλαδικό φορέα Fresh Produce Consortium, το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος Defra προτείνει άλλη μια παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου 2025.

Το κόστος των νέων ελέγχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακριβότερους λογαριασμούς αγορών για τους Βρετανούς καταναλωτές, καθώς η χώρα εισάγει περίπου το 80% των φρούτων της και περίπου το 50% των λαχανικών της, αν και όχι όλα από την ΕΕ.

Οι νέοι έλεγχοι προβλέπεται να προσθέσουν κόστος 200 εκατομμυρίων λιρών στη βιομηχανία φρούτων και λαχανικών, εκτιμά η FPC.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News