Business & Finance Πέμπτη 5/09/2024, 16:20
BUSINESS & FINANCE

Πολωνία: Βάζει στόχο ΑΠΕ στο 56% του ενεργειακού μείγματος το 2030

Πολωνία: Βάζει στόχο ΑΠΕ στο 56% του ενεργειακού μείγματος το 2030

Η Πολωνία στοχεύει σε 56% μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας το 2030, δήλωσε σήμερα Πέμπτη η υπουργός για το κλίμα, στην παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα που πρέπει να υποβάλει η Βαρσοβία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο στόχος είναι χαμηλότερος από την προεκλογική δέσμευση του μεγαλύτερου κόμματος της κυβέρνησης ότι η Πολωνία θα έχει έως και 70% πράσινη ενέργεια στο μείγμα μέχρι το 2030, αλλά πάνω από το 50% που είχε δηλώσει η Πολωνία τον Φεβρουάριο.

«Δεν διαφωνούμε πλέον στην κυβέρνηση για τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου, η έλλειψη μετασχηματισμού είναι πιο ακριβή από την εφαρμογή του», δήλωσε η Paulina Hennig-Kloska σε συνέντευξη Τύπου.

Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 792 δισ. ζλότυ (185 δισ. ευρώ), πρόσθεσε η ίδια.

Τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα περιγράφουν λεπτομερώς τη συμβολή των κρατών μελών στον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και παρέχουν έναν οδικό χάρτη που οδηγεί τις επενδύσεις της ενεργειακής βιομηχανίας.

Η Βαρσοβία επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μειώσει την εξάρτηση από τον άνθρακα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε εμποδίσει την ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας και είχε δεσμευτεί στα συνδικάτα να συνεχίσει την εξόρυξη άνθρακα μέχρι το 2049.

Πριν υποβληθεί στις Βρυξέλλες, το σχέδιο χρειάζεται την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο το υπουργείο για το κλίμα είναι υπεύθυνο για την προώθηση του ενεργειακού μετασχηματισμού, ενώ το υπουργείο βιομηχανίας εποπτεύει τα ανθρακωρυχεία. Σημειώνεται ότι το σχέδιο θα μπορούσε να τροποποιηθεί σε αυτό το στάδιο.

Η δεξαμενή σκέψης Instrat με έδρα τη Βαρσοβία δήλωσε ότι η στρατηγική υποτιμά το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ διατηρεί τη χρήση του άνθρακα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η αύξηση των στόχων για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2035 και το 2040 και να μειώσει τη ζήτηση για εισαγόμενο φυσικό αέριο και εν μέρει εγχώριο άνθρακα», δήλωσε η Instrat.

Το σχέδιο προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50,4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 16,7% σε σύγκριση με το 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Πώς συμβαδίζει η πράσινη μετάβαση με την ανάπτυξη;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News