Business & Finance Πέμπτη 5/09/2024, 12:37
BUSINESS & FINANCE

Κλιμακώνεται η πίεση στις μικρές επιχειρήσεις – Επιδεινώθηκαν τα προβλήματα ρευστότητας

Κλιμακώνεται η πίεση στις μικρές επιχειρήσεις – Επιδεινώθηκαν τα προβλήματα ρευστότητας

Σημαντική υποχώρηση εμφανίζει ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2024, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επικρατεί κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών. Η επιδείνωση της κατάστασης είχε αρχίσει να γίνεται ορατή από την αρχή του έτους, «χτυπώντας» κατά κύριο λόγο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, σημαντικός παράγοντας για το πεσμένο περιβάλλον αποτελεί ο νέος τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων.

Αυτά προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που διενεργήθηκε μεταξύ 2-14 Ιουλίου σε δείγμα 803 επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης οικονομικού κλίματος διολίσθησε κατά 14,3 μονάδες στις 49,6 μονάδες από 63,9 μονάδες το β’ εξάμηνο του 2023.

Η επίμονη ακρίβεια που αντανακλάται στο αυξημένο κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες επιβαρύνσεις, φαίνεται ότι έχει επιδεινώσει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που είτε δεν έχουν καθόλου ρευστά διαθέσιμα (29,6%) ή αυτά επαρκούν το πολύ για έναν μήνα (22,5%).

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας φαίνεται να αντιμετωπίζει το 35,1% των εμπορικών επιχειρήσεων, το 26,4% των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών και το 26% των επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης, δεδομένου ότι τα προαναφερόμενα ποσοστά αφορούν σε επιχειρήσεις με μηδενικά ρευστά διαθέσιμα.

Ιδιαίτερα δυσμενή είναι τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα ανέρχεται στο 30% και εκείνων που τα διαθέσιμά τους επαρκούν το πολύ για έναν μήνα ανέρχεται στο 37,1%.

Κλιμακώνεται η πίεση στις μικρές επιχειρήσεις – Επιδεινώθηκαν τα προβλήματα ρευστότητας-1Επιπλέον, οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων ετών είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο με βάση τα ευρήματα της έρευνας έχει αυξηθεί την τελευταία διετία μεσοσταθμικά κατά 37,4%. Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει και το ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες-ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (29%). Για τις επιχειρήσεις αυτές, τα προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα και, αντιστρόφως, ασθενέστερη η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (89,8%) δήλωσαν ότι το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε, ενώ για τις μισές σχεδόν επιχειρήσεις (47,6%), η αύξηση του λειτουργικού κόστους κυμαίνεται μεταξύ 11%-30%.

Δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό

Στα θετικά ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου συμπεριλαμβάνεται η συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης, καθώς το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που μετέβαλαν το προσωπικό τους κατά το Α ́εξάμηνο του 2024 παρέμεινε θετικό (10,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αύξησε το προσωπικό έναντι 6μ6% που δήλωσε ότι το μείωσε). Θετικές είναι, επίσης, οι εκτιμήσεις και για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς το 9,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα αυξήσει το προσωπικό, έναντι 6% που δήλωσε ότι θα το μειώσει.

Παρά, ωστόσο, τα θετικά ευρήματα για την απασχόληση, περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης προσωπικού. Αναφορικά με τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη στην αγορά εργασίας, οι ειδικευμένοι τεχνίτες/χειριστές μηχανημάτων (37,1%), οι εργάτες/βοηθοί μαστόρων και το προσωπικό καθαριότητας (17,9%), καθώς και οι ειδικότητες που σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης (σερβιτόροι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες) (13,2%) αποτελούν, κατά σειρά προτεραιότητας, τις τρεις σημαντικότερες κατηγορίες.

Σε κλαδικό επίπεδο, η πλειονότητα των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση εργαζομένων ανήκουν στη μεταποίηση. 

Αναφορικά με τους κυριότερους παράγοντες για την έλλειψη προσωπικού στην αγορά εργασίας, οι επικρατέστερες απαντήσεις, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, αφορούν με σειρά προτεραιότητας τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές (41,3%), την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης (36,9%), καθώς και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (35,4%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που έδωσε ως απάντηση τη μετανάστευση εργαζομένων σε άλλες χώρες (18,8%).

Σημειώνεται τέλος πως σύμφωνα με την έρευνα, επιδείνωση καταγράφεται στον δείκτη βιωσιμότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς το 3,2% κινδυνεύει με άμεση διακοπή της δραστηριότητάς του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καρτέλ στις τιμές βλέπουν 9 στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Άγνωστες οι ψηφιακές τεχνολογίες για 6 στις 10 μικρομεσαίες

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ποιες συμβάλλουν περισσότερο στην οικονομία – Οι προκλήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News