Business & Finance Τετάρτη 4/09/2024, 13:05
BUSINESS & FINANCE

Nvidia: Πού οφείλεται η βουτιά που της κόστισε 279 δισ. δολάρια

Nvidia: Πού οφείλεται η βουτιά που της κόστισε 279 δισ. δολάρια

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται από την Τρίτη στις μετοχές των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών και συναφών προϊόντων, μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της Nvidia στις ΗΠΑ. Κατά το χθεσινό sell-off στην Wall Street, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia ηγήθηκε των απωλειών με πτώση άνω του 9%, συμπαρασύροντας τις μετοχές των ημιαγωγών σε πτώση.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη επανέφεραν στην επιφάνεια την ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Οι μετοχές της Nvidia συνεχίζουν σήμερα να διολισθαίνουν στα futures, αφού επιπλέον το Bloomberg ανέφερε ότι η εταιρεία έλαβε κλήτευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Περίπου 279 δισεκατομμύρια δολάρια εξανεμίστηκαν από την κεφαλαιοποίηση της Nvidia την Τρίτη, καταρρίπτoντας το ρεκόρ της μεγαλύτερης απώλειας κεφαλαιοποίησης για αμερικανική μετοχή σε μία ημέρα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, η οποία υπέστη απώλειες της αξίας της κατά 232 δισ. δολάρια σε μία ημέρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Τη σκυτάλη πήρε η Νότια Κορέα και συγκεκριμένα η εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης SK Hynix και ο όμιλος Samsung Electronics. Οι μετοχές της Samsung έκλεισαν με βουτιά 3,45%, ενώ η SK Hynix, η οποία παρέχει τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης στη Nvidia, κατρακύλησε κατά 8%. Η Tokyo Electron σημείωσε πτώση 8,5%, ενώ ο προμηθευτής εξοπλισμού δοκιμών ημιαγωγών Advantest έχασε σχεδόν 8%.

Η ιαπωνική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου SoftBank Group, η οποία κατέχει μερίδιο στη σχεδιάστρια τσιπ Arm, υποχώρησε κατά 7,7%. Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Taiwan Semiconductor Manufacturing Company υποχώρησε περισσότερο από 5%. Η TSMC κατασκευάζει τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών υψηλής απόδοσης της Nvidia, οι οποίες τροφοδοτούν σημαντικά γλωσσικά μοντέλα – προγράμματα μηχανικής μάθησης που μπορούν να αναγνωρίζουν και να παράγουν κείμενο.

Η Hon Hai Precision Industry της Ταϊβάν – γνωστή διεθνώς ως Foxconn – έχασε σχεδόν 3%. Έχει στρατηγική συνεργασία με την Nvidia.

Η πτώση στις ασιατικές αγορές μεταδόθηκε και στις ευρωπαϊκές μετοχές ημιαγωγών. Οι μετοχές της ASML, η οποία κατασκευάζει κρίσιμο εξοπλισμό για την κατασκευή προηγμένων τσιπ, υποχωρούσαν κατά 5% στις πρώτες συναλλαγές. Άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η ASMI, η Be Semiconductor και η Infineon, κατέγραψαν εξίσου ισχυρές απώλειες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Άσχημο ξεκίνημα για το Σεπτέμβριο – Πτώση άνω του 3% για τον Nasdaq

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News