Business & Finance Τετάρτη 4/09/2024, 12:03
BUSINESS & FINANCE

Ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα «μαύρα μισθώματα»

Ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα «μαύρα μισθώματα»

H στενή συνεργασία (υποχρεωτική δια νόμου) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει… ζορίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διαπιστώνουν στην πράξη πόσο στενά είναι τα περιθώρια απόκρυψης εισοδήματος. Φυσικά, το κίνητρο για την ενοικίαση των ακινήτων με «μαύρα» παραμένει πολύ ισχυρό καθώς πέρα από το φόρο εισοδήματος (ο οποίος μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 45% αν η ενοικίαση γίνεται στο όνομα φυσικού προσώπου), υπάρχει και η υψηλή προμήθεια που εισπράττουν οι ίδιες οι πλατφόρμες, απορροφώντας ακόμη και πάνω από το 12% της είσπραξης

Το τελευταίο διάστημα, γίνεται ολοένα και πιο έντονη η προσπάθεια ιδιοκτητών να προβάλλουν και να διαθέσουν τα ακίνητά τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι «ομάδες» ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη και οι οικονομικές πληροφορίες δίδονται μέσω… inbox.

Ο στόχος προφανής: Η συμφωνία για την ενοικίαση να κλείσει χωρίς να παρέμβουν οι οργανωμένες πλατφόρμες που θα στείλουν υποχρεωτικά τα στοιχεία της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ για να καταλογίσει και αυτή με τη σειρά της τον φόρο εισοδήματος. 

Η πληροφορία για την εκτεταμένη αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο τη «μαύρη ενοικίαση» έχει ήδη φτάσει στις φορολογικές αρχές οι οποίες βάζουν και τις αναρτήσεις στον κατάλογο των στοιχείων που πρέπει να παρακολουθούν προκειμένου να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή.

Το βάρος πέφτει κατά κύριο λόγο στα πολυτελή ακίνητα καθώς εκεί τα εισοδήματα και τα μισθώματα είναι σαφώς μεγαλύτερα όμως σταδιακά, ο στόχος είναι οι έλεγχοι να επεκτείνονται. Μέσα στις προθέσεις και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τους διαδικτυακούς ελέγχους προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο. 

Διαβάστε επίσης: 

Διπλασιάστηκε η βραχυχρόνια μίσθωση σε μία 5ετία – Αντιπαράθεση Airbnb και ξενοδόχων

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι για «μαύρο χρήμα» σε ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb και Booking

Airbnb: Αλλαγές φέρνει το νέο χωροταξικό – Σε ποιες περιοχές μπαίνει «φρένο»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News