Business & Finance Τετάρτη 4/09/2024, 10:54
BUSINESS & FINANCE

Στουρνάρας: Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει

Στουρνάρας: Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει

Στις επιτυχείς, όπως αποδείχθηκε, παρεμβάσεις της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ την τελευταία διετία, αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας, σημειώνει σε άρθρο του στην Ημερησία, ότι η πρωτοφανής σειρά διαταραχών αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, καθώς, όπως τονίζει, «καταφέραμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα κοντά στον στόχο μας μέσα σε 18 μήνες από την κορύφωσή του, ενώ ταυτόχρονα αποφύγαμε να οδηγήσουμε την οικονομία σε ύφεση». Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει και να διακινδυνεύσουμε να ωθήσουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο του 2%».

Ο Διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις νομισματικής πολιτικής αποδείχθηκαν ρεαλιστικές, ευέλικτες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενώ επιτεύχθηκε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2%.

Ο κ. Στουρνάρας ωστόσο πρόσθεσε ότι «η νομισματική μας πολιτική παραμένει περιοριστική και θα συνεχίσει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα», με στόχο «να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα πλησιάσει εγκαίρως τον στόχο μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης φθάνοντας σε διατηρήσιμα επίπεδα που εγγυώνται πλήρη απασχόληση».

Σ’ αυτή την πορεία, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται σύμφωνα με μια σταδιακή και ευέλικτη προσέγγιση, όπως αναφέρει. Αυτό είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που θα μετριάσει την ανεπιθύμητη οικονομική μεταβλητότητα και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την αναλογικότητα των μέτρων νομισματικής πολιτικής και διαφυλάσσει την αξιοπιστία μας.

Την επιτυχία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κατά τον κ. Στουρνάρα, εξηγούν οι εξής παράγοντες: 

  • Η θεσμική ανεξαρτησία της ΕΚΤ και των λοιπών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος. 
  • Η προσήλωση στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, και η χρήση των βασικών επιτοκίων ως το κύριο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, μαζί με μη συμβατικά ποσοτικά μέτρα όταν αυτό απαιτήθηκε από τις μακροοικονομικές και νομισματικές συνθήκες. 
  • Ο ρεαλισμός, η ευελιξία και η σταδιακή προσέγγιση, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. 
  • Η απλή και κατανοητή επικοινωνία που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Αύξηση επιτοκίου στα νέα δάνεια, μείωση στα υφιστάμενα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News