Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 16:06
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Ο υπουργός Escriva νέος επικεφαλής της Bank of Spain

Ισπανία: Ο υπουργός Escriva νέος επικεφαλής της Bank of Spain

Η ισπανική κυβέρνηση θα διορίσει τον υπουργό ψηφιακού μετασχηματισμού Jose Luis Escriva ως διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας για τα επόμενα έξι χρόνια, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters σήμερα Τρίτη, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Escriva θα διαδεχθεί τον Pablo Hernandez de Cos στη θέση του διοικητή και θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο De Cos παραιτήθηκε μετά τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο και η τράπεζα διοικείται προσωρινά από την υποδιοικητή Margarita Delgado.

Ως νυν μέλος του σοσιαλιστικού υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής του υπουργείου κοινωνικής ασφάλισης και επέβλεψε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο διορισμός του Escriva αναμένεται να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της τράπεζας.

«Η κυβέρνηση σκοπεύει να ελέγξει και να καπελώσει έναν θεσμό όπως η Τράπεζα της Ισπανίας», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον αναμενόμενο διορισμό του τότε επικρατέστερου.

Οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι το ΡΡ δημιούργησε προηγούμενο προτείνοντας τον διορισμό του Λουίς ντε Γκίντος ως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, όταν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΡΡ. Ωστόσο, ο διορισμός του Ντε Γκίντος εγκρίθηκε κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στην Ισπανία που έχουν τη γνώση της νομισματικής πολιτικής που έχει ο Χοσέ Λουίς Εσκρίβα», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο υπερασπιζόμενος τον Εσκρίβα ως πιθανό υποψήφιο.

Ενώ η κυβέρνηση μπορεί να διορίσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και έναν αναπληρωτή του, υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στην Ισπανία ότι αυτό πρέπει να γίνεται με συναίνεση με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στο παρελθόν η κυβέρνηση διόρισε τον διοικητή, ενώ η αντιπολίτευση επέλεξε τον αναπληρωτή, με τις δύο επιλογές να είναι συνήθως κορυφαίοι οικονομολόγοι ή τεχνοκράτες και όχι ενεργοί πολιτικοί.

Οικονομολόγος στην εκπαίδευση, ο Escriva ξεκίνησε την καριέρα του στο τμήμα έρευνας της Τράπεζας της Ισπανίας και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έγινε επικεφαλής έρευνας στην BBVA – τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας βάσει ενεργητικού – και τελικά διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπό την ηγεσία του PP ως επικεφαλής του εθνικού δημοσιονομικού παρατηρητηρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News