Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 13:10
BUSINESS & FINANCE

Η γερμανική οικονομία παραπαίει – Γιατί ο DAX σημείωσε νέο ρεκόρ;

Η γερμανική οικονομία παραπαίει – Γιατί ο DAX σημείωσε νέο ρεκόρ;

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε το περασμένο τρίμηνο, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της εξασθενεί και η κυβέρνησή της βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει. Παρόλα αυτά, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό.

Αυτή η αντιφατική εικόνα έχει αφήσει τους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν ο DAX μπορεί να συνεχίσει την άνοδο, που ήδη φτάνει στο 13% από τις αρχές του έτους, με δεδομένο ότι οι δείκτες επενδυτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ήδη προϊδεάζουν για περαιτέρω αδυναμία της οικονομίας.

Το ράλι του γερμανικού χρηματιστηρίου είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτο εάν αναλογιστεί κανείς ότι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους για τη γερμανική οικονομία, αυτός των αυτοκινήτων, βρίσκεται σε πτώση. Οι μετοχές των Volkswagen, BMW και Porsche σημειώνουν απώλειες τουλάχιστον 11% από τις αρχές του έτους, λόγω της αδυναμίας της Κίνας, που αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της Γερμανίας. Μάλιστα, η VW δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκέφτεται να κλείσει εργοστάσια στη χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η γερμανική οικονομία παραπαίει – Γιατί ο DAX σημείωσε νέο ρεκόρ;-1

«Οι επιχειρήσεις ξεκάθαρα παραιτούνται όλο και πιο πολύ από τις ελπίδες ότι η οικονομία θα επιταχύνει», λέει στο Bloomberg ο Ralph Solveen, οικονομολόγος της Commerzbank. «Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την γερμανική οικονομία τους επόμενους μήνες».

Οι γερμανικές μετοχές παρασύρθηκαν από το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ξεπούλημα στις αρχές του Αυγούστου, με αποτέλεσμα να διαγράψουν μεγάλο μέρος των κερδών που σημείωναν από τις αρχές του έτους. Αλλά ο DAX ανέκαμψε δυναμικά, κερδίζοντας 9,2% από το χαμηλό της 5ης Αυγούστου έως το κλείσιμο της Δευτέρας στο επίπεδο-ρεκόρ των 18.930,85 μονάδων.

Αυτό το ράλι έπιασε τους περισσότερους επενδυτές στον «ύπνο», αφού στη δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων που πραγματοποίησε η Bank of America τον περασμένο μήνα, η Γερμανία ήταν η λιγότερο προτιμώμενη αγορά τους στην Ευρώπη.

Η ανθεκτικότητα του DAX αποδίδεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι ο δείκτης είναι γεμάτος με εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες εξαρτώνται σε μικρότερο βαθμό από την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις στη χώρα. Πραγματικά, ο DAX Mid-Cap Index σημειώνει πτώση 5,4% από τις αρχές του έτους και κινείται ακόμα κατά 30% χαμηλότερα από το ρεκόρ του, που είχε σημειωθεί το 2021.

Η γερμανική οικονομία παραπαίει – Γιατί ο DAX σημείωσε νέο ρεκόρ;-2

Και την ίδια στιγμή, τα προειδοποιητικά καμπανάκια για τη γερμανική οικονομία ηχούν. Για παράδειγμα, ενώ οι μετοχές του γερμανικού τραπεζικού τομέα πηγαίνουν καλά, οι προβλέψεις των τραπεζών για ζημιές από δάνεια αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% το πρώτο εξάμηνο. Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων αυξήθηκαν σχεδόν 30% στο ίδιο διάστημα, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Creditreform.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες του Olaf Scholz και τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του υπέστησαν απώλειες έναντι των λαϊκιστικών κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται  ότι εντείνει τις πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τις προοπτικές της Γερμανίας δεν βοηθά η συνεχιζόμενη αδυναμία της Κίνας, που αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της. Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, με την χώρα να αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη κρίση στα ακίνητα και αδύναμη καταναλωτική δραστηριότητα.

Κόντρα σε όλα αυτά, οι επενδυτές θεωρούν ότι το μέλλον των γερμανικών blue chips θα είναι καλύτερο, με αποτέλεσμα η αποτίμηση του DAX να διαμορφώνεται τώρα σχεδόν στις 13 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, έναντι μετά βίας 10 φορών τον Οκτώβριο.

Το rerating αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην SAP, τη γερμανική εταιρεία λογισμικού, η οποία ωφελείται από τη μανία με την τεχνητή νοημοσύνη. Η SAP έχει τώρα στάθμιση 15% στον DAX και είδε το P/E της να αυξάνεται φέτος από το 23 στο 35, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, για να συνεχιστεί το ράλι του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, θα χρειαστεί να παρουσιαστούν νέοι καταλύτες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τι αλλάζει και τι όχι με τον πολιτικό σεισμό στη Γερμανία – Οι οίκοι αναλύουν

Volkswagen: Εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία

Το πράσινο θαύμα της Γερμανίας: Το μυστικό της πίσω από το ρεκόρ ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News