Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 11:44
BUSINESS & FINANCE

Attica Bank: Ενέκρινε τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Τον Οκτώβριο η ΑΜΚ

Attica Bank: Ενέκρινε τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Τον Οκτώβριο η ΑΜΚ

Το πράσινο φως στη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα έδωσε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank, με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της δεύτερης, Ελένη Βρεττού, να κάνει λόγο για  «οριστική αλλαγή σελίδας».

Η κα Βρεττού είπε πως πρόκειται για μία απόφαση, η οποία αφενός θα διαμορφώσει το μέλλον της Τράπεζας, αφετέρου θα ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική οικονομία. Μέσω της συγχώνευσης, επεσήμανε, θα εξυγιανθούν οι δύο τράπεζες, αλλά και θα δημιουργηθεί ένα νέο νέο, ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διπλάσιο σε μεγέθη, με υγιή ισολογισμό, υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Η κα Βρεττού σημείωσε πως με την υποστήριξη του ΤΧΣ, της Thrivest και άλλων μετόχων μπορεί να προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία καθιστά εφικτή την υπαγωγή των κόκκινων δανείων και των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ, ώστε ο δείκτης των ΜΕΑ να περιοριστεί κάτω του 3%. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Τράπεζας, η εκκαθάριση από τα ΜΕΑ θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2024, ώστε από 1.1/25 να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας ενιαίας τράπεζας.

Επίσης, η κα Βρεττού είπε ότι η νέα ΑΜΚ ύψους 735 εκατ. ευρώ, που αποτελεί κομβικό σημείο για την επόμενη σελίδα της υγιούς τράπεζας, θα γίνει τον Οκτώβριο και η διαδικασία με την έκδοση των warrants της νέας Τράπεζας θα διαρκέσει μέχρι και τον Νοέμβριο.

Attica Bank: Ενέκρινε τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Τον Οκτώβριο η ΑΜΚ-1

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας είναι πολυδιάστατη. Θα δημιουργηθεί το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα, μετά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η συνένωση των περιουσιακών στοιχείων, της πελατείας, των καταστημάτων και του προσωπικού των δύο τραπεζών θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας και θα μάς επιτρέψει να διευρύνουμε το δίκτυό μας σε όλη την Ελλάδα. Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 – εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ. Ο στόχος μας είναι το 2027 οι χορηγήσεις να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20% σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο τραπεζών.»

Η κα Βρεττού χαρακτήρισε την επιλογή της συγχώνευσης «μονόδρομο», λέγοντας πως οι δύο τράπεζες είχαν αδύναμους ισολογισμούς λόγω των υψηλών επιπέδων κόκκινων δανείων και χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια. «Την αποκατάσταση των δεικτών και την εξυγίανση των τραπεζών έρχεται να υπερκαλύψει η επικείμενη ΑΜΚ, ώστε όχι μόνο να ικανοποιούνται οι εποπτικές μας υποχρεώσεις, αλλά να υποστηριχθεί και η ανάπτυξη της τράπεζας», είπε.

Attica Bank: Ενέκρινε τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Τον Οκτώβριο η ΑΜΚ-2

Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Ζωγραφάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι γνωστό ότι η η διαδικασία συγχώνευσης θα έχει πολλές λειτουργικές προκλήσεις. «Είμαστε προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε, με προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό, αποτελεσματική διαχείριση και χρηστή εταιρική διακυβέρνηση. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση, χωρίς διακοπές στις δραστηριότητες μας, ώστε η νέα τράπεζα να ξεκινήσει τη λειτουργία της χωρίς καθυστερήσεις ή προβλήματα».

«Το όραμα μας είναι η καινούργια τράπεζα που θα δημιουργηθεί να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, προσφέροντας αυξημένη αξία στους μετόχους της, με επικέντρωση σε υψηλά επίπεδα ικανοποίησης τόσο των πελατών μας όσο και του ανθρώπινου δυναμικού μας», είπε ο κ. Ζωγραφάκης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Attica – Παγκρήτια: Το business plan της ενιαίας τράπεζας μετά τη συγχώνευση

Χατζηδάκης για Attica Bank-Παγκρήτια: Υπάρχει άραγε υπουργός Οικονομικών που να απέρριπτε αυτή τη συμφωνία;

Στουρνάρας: Βέλτιστη η λύση για Attica και Παγκρήτια – Τα οφέλη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News