BUSINESS & FINANCE

ΕΣΥ: Εκπαιδεύει έναντι 5,4 εκατ. ευρώ 4.240 άτομα στην κωδικοποίηση και τιμολόγηση ιατρικών πράξεων

ΕΣΥ: Εκπαιδεύει έναντι 5,4 εκατ. ευρώ 4.240 άτομα στην κωδικοποίηση και τιμολόγηση ιατρικών πράξεων

Στις εταιρείες MASTER – 3Μ PLAN ανατέθηκε από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (KETEKNY) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG, έναντι 5,37 εκατ. ευρώ την εκπαίδευση και πιστοποίηση 4.240 επαγγελματιών στην Κλινική Κωδικοποίηση περιστατικών ανά DRG και τους Κανόνες Τιμολόγησης. Να επισημάνουμε ότι η κωδικοποίηση αυτή θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για τον εξορθολογισμό των οικονομικών των νοσοκομείων όσον αφορά στα κόστη ανά ιατρική πράξη. Η δε διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2025.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση Δράσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τίτλο «Organizational Reforms in the Health System: KETEKNY- ODIPY». Το έργο, «Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας – Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (KETEKNY) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG», στοχεύει στην αναδιοργάνωση και τον εξ ορθολογισμό της διαδικασίας υπολογισμού των αποζημιώσεων που καταβάλλονται για το σύνολο των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται εντός των Ελληνικών Νοσοκομείων, μέσω της δημιουργίας μιας ενιαίας ψηφιακής Πλατφόρμας, η οποία θα διαλειτουργεί με το υφιστάμενο Ελληνικό Σύστημα DRG (Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων) και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στην Κλινική Κωδικοποίηση περιστατικών ανά DRG και τους Κανόνες Τιμολόγησης.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλλει στην καθιέρωση και εφαρμογή αξιόπιστων, ποιοτικών και διαφανών διαδικασιών κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων που σχετίζονται με την ιατρική φροντίδα ασθενών, μέσω της δημιουργίας ενός «Εθνικού Χάρτη Υγείας», ο οποίος θα καταγράφει τη ζήτηση και την προσφορά υπηρεσιών στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ειδικότερα η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει την υλοποίηση των παρακάτω:

  • Σύνταξη μελετών τρέχουσας κατάστασης, αξιολόγησης αναγκών και καθορισμός απαιτήσεων/σύνταξη προδιαγραφών για τις εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου
  • Ανάπτυξη εφαρμογής διαλειτουργικότητας του Ελληνικού Συστηματος DRG με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων
  • Ανάπτυξη εφαρμογών διαβούλευσης κωδικοποιήσεων ICD και ΕΤΙΠ
  • Ανάπτυξη πλατφόρμας συλλογής οικονομικών & λογιστικών στοιχείων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ
  • Εκπαίδευση και πιστοποίηση 4.240 επαγγελματιών στην Κλινική Κωδικοποίηση περιστατικών ανά DRG και τους Κανόνες Τιμολόγησης

 

Στο πλαίσιο του υποέργου «Εκπαίδευση και πιστοποίηση επαγγελματιών στην Κλινική Κωδικοποίηση περιστατικών ανά DRG και τους Kανόνες Τιμολόγησης» προβλέπεται η υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στην Κλινική Κωδικοποίηση περιστατικών ανά DRG και τους κανόνες Τιμολόγησης.

Η λανθασμένη κωδικοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αστοχίες αν αυτά προκύπτουν από υπερκωδικοποίηση / έλλειψη αρκετής πληροφόρησης/ ασυμβατότητα με τα άλλα δεδομένα εκ μέρους του «καταχωρητή», οπότε ο σωστός τρόπος κωδικοποίησης αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα επιτυχίας του έργου και των παραγόμενων αποτελεσμάτων.

Με σκοπό λοιπόν την προσπέλαση του κινδύνου αυτού, προβλέπεται η εκπαίδευση και πιστοποίηση υφιστάμενου ιατρικού αλλά και διοικητικού προσωπικού από κάθε νοσοκομείο βάσει συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και υλικού που πρόκειται να δημιουργηθεί για τις ανάγκες του Έργου. Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευομένων εκτιμάται σε 4.240 άτομα ενώ οι απαιτούμενες ώρες εκπαίδευσης είναι 90 ώρες. Επίσης στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης προβλέπεται η καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ιατρικής κωδικοποίησης & κανόνων τιμολόγησης θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την ορθή κωδικοποίηση νοσοκομειακών περιστατικών, χρησιμοποιώντας τους ανωτέρω καταλόγους κωδικοποίησης ICD-10-GrM και ΕΤΙΠ, καθώς και τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες κωδικοποίησης καθώς και τους κανόνες τιμολόγησης.

 Στο πρόγραμμα προβλέπεται να συμμετέχουν ιατροί & νοσηλευτές ή διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων της χώρας, οι οποίοι διαθέτουν αποδεδειγμένες γνώσεις στην ιατρική ορολογία.

 Στην εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν τουλάχιστον 4 εκπαιδευόμενοι από κάθε κλινικό νοσοκομειακό τμήμα και ειδική νοσοκομειακή μονάδα. Η ενδεικτική κατανομή των ατόμων θα έχει ως εξής:

 Μονάδα Υγείας                                             Εκτιμώμενος Αριθμός Εκπαιδευόμενων

Κλινικές                                                             3.200

Ειδικές Νοσοκομειακές Μονάδες              800

Νοσοκομεία/ Διοικητικές Υπηρεσίες        240

Σύνολο                                                             4.240

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News