Business & Finance Δευτέρα 2/09/2024, 13:03
BUSINESS & FINANCE

Φινλανδία: Βγάζει τους Ρώσους εκτός αγοράς κατοικίας;

Φινλανδία: Βγάζει τους Ρώσους εκτός αγοράς κατοικίας;

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να απαγορεύσει σε Ρώσους πολίτες να αγοράζουν ακίνητα στη χώρα, σε μια κίνηση που στόχο έχει την προστασία της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Antti Hakkanen.

Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της γειτονικής Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, η οποία ώθησε το Ελσίνκι να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά από δεκαετίες μη συμπόρευσης.

Η προτεινόμενη απαγόρευση για την αγορά ακινήτων θα εξαιρεί τους πολίτες με δύο ιθαγένειες και τους Ρώσους με μόνιμη κατοικία στη Φινλανδία ή σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νομοσχέδιο υπόκειται σε διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες πριν από την ψηφοφορία από το κοινοβούλιο.

«Οι κανονισμοί αποσκοπούν στην πρόληψη πιθανών εχθρικών επιρροών κατά της Φινλανδίας», δήλωσε ο Hakkanen σε συνέντευξη Τύπου.

Η Φινλανδία παρακολουθεί ήδη περίπου 3.500 ακίνητα στη χώρα που συνδέονται με Ρώσους ιδιοκτήτες, δήλωσε ο υπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Ελσίνκι προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να περιορίσει την απόκτηση ακινήτων από Ρώσους πολίτες κοντά σε στρατηγικές τοποθεσίες με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, μπλοκάροντας ήδη τρεις τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και άλλες τρεις τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται 1.340 χιλιόμετρα σύνορα με τη Ρωσία, έχει κλείσει όλα τα περάσματα μεταξύ των χωρών και κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι εργαλειοποιεί τη μετανάστευση ενθαρρύνοντας Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες να ζητήσουν άσυλο εκεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News