BUSINESS & FINANCE

Τι αλλάζει και τι όχι με τον πολιτικό σεισμό στη Γερμανία – Οι οίκοι αναλύουν

Τι αλλάζει και τι όχι με τον πολιτικό σεισμό στη Γερμανία – Οι οίκοι αναλύουν

Ιστορικό χαρακτηρίζει η Deutsche Bank το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θουριγγία  και την Σαξονία, όπου το AfD αναδείχθηκε σε πρώτο και δεύτερο κόμμα αντίστοιχα, καθώς όπως επισημαίνει, είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει τις εκλογές σε κρατίδιο, έστω και εάν μιλάμε για σχετικά μικρά κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας. Τα εκλογικά αποτελέσματα θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τις πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά δεν θα προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, εκτιμά η Capital Economics, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να τα βλέπει σαν προάγγελο των επόμενων γερμανικών εκλογών.

«Η μεγάλη άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων στις εκλογές σε δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, το Σαββατοκύριακο, δεν απειλεί την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά υπογραμμίζει κάποιες πολιτικές προκλήσεις στη Γερμανία, οι οποίες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν», γράφει η ανάλυση της Capital Economics.

 Οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα πρέπει να θεωρούνται ενδεικτικά τάσεων σε εθνικό επίπεδο. Παρά τις κακές επιδόσεις τους, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν. Άλλωστε, με δεδομένες τις φτωχές επιδόσεις τους στις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα των εκλογών, σύμφωνα με την Capital Economics, είναι ότι τα mainstream κόμματα θα συνεχίσουν να εντάσσουν στις δικές τους προτάσεις στοιχεία από τα προγράμματα του AfD και του BSW, ειδικά σε ό,τι αφορά μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και μια πιο σκληρή προσέγγιση στη μετανάστευση.

Και καθώς γίνεται σαφές ότι οι συνασπισμοί που θα περιλαμβάνουν κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα εξελίσσονται στον κανόνα, οι αναλυτές τονίζουν ότι θα είναι πιο δύσκολο να συμφωνήσουν στους προϋπολογισμούς ή σε μεγάλες αλλαγές της οικονομικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι το γερμανικό κράτος δεν θα κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει την αποβιομηχανοποίηση καθώς και ότι οι γερμανικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να επιδιώκουν σφικτή δημοσιονομική πολιτική, τόσο στη Γερμανία όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank σημειώνει ότι το αποτέλεσμα στα δύο κρατίδια επιταχύνει την είσοδο σε προεκλογική περίοδο, εν  όψει των εκλογών του επόμενου έτους, μειώνοντας τα περιθώρια για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις έως τότε.

Πάντως, οι αναλυτές του οίκου δεν θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αποτελούν ένα τόσο μεγάλο σοκ, ώστε να δώσουν πρόωρο τέλος στον κυβερνητικό συνασπισμό, επομένως οι επόμενες εκλογές  αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Σεπτέμβριο του 2025.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τα CDU/CSU θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τους Πρασίνους. Το AfD, που εμφανίζει ποσοστό 18% στις δημοσκοπήσεις αναμένεται να επηρεάσει την πολιτική συζήτηση, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μείνει εκτός της κυβέρνησης. Ούτε και το ακρο-αριστερό BSW θα χρειαστεί να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή (kingmaker) σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης: 

Σεισμός στην Θουριγγία – Μετασεισμός στο Βερολίνο: Τα γερμανικά ΜΜΕ για τις εκλογές

Γερμανία: Οι εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία φέρνουν ενίσχυση των λαϊκιστών και των άκρων

Γερμανία: Η πρώτη μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News