Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 22:53
BUSINESS & FINANCE

Αργεντινή: Η YPF σχεδιάζει την πώληση της μονάδας λιθίου

Αργεντινή: Η YPF σχεδιάζει την πώληση της μονάδας λιθίου

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία YPF SA της Αργεντινής εξετάζει την πώληση της μονάδας λιθίου της, στο πλαίσιο μιας σαρωτικής στρατηγικής εκποιήσεων για τον εξορθολογισμό των επενδύσεων στην προαναγγελθείσα σχιστολιθική περιοχή Vaca Muerta.

Τα στελέχη της μελετούν την έξοδο από την YPF Litio, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. Η εταιρεία εξετάζει επιχειρηματικές συμμετοχές που δεν εμπίπτουν στην παραδοσιακή σφαίρα της YPF, δηλαδή τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τη διύλιση αργού.

Η πώληση της μονάδας έρχεται μόλις τρία χρόνια μετά τη δημιουργία της, καθώς η YPF -και οι πετρελαϊκές εταιρείες σε όλο τον κόσμο- προσπαθούν να επανατοποθετηθούν ενόψει της ενεργειακής μετάβασης.

Η YPF Litio ερευνά εκτάσεις στην επαρχία Catamarca, στη γωνία της Αργεντινής στο λεγόμενο τρίγωνο λιθίου της Νότιας Αμερικής, που μοιράζεται με τη Χιλή και τη Βολιβία. Άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Αργεντινής, όπως η Pan American Energy Group και μια μονάδα του ομίλου Techint του δισεκατομμυριούχου Paolo Rocca, έχουν επίσης διαφοροποιηθεί προς τους πόρους λιθίου της χώρας.

Η YPF Litio βοήθησε επίσης τις προσπάθειες της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης να αναπτύξει μια βιομηχανία μπαταριών ιόντων λιθίου στην Αργεντινή και όχι στο εξωτερικό. Μαζί με την Catamarca, μεσολάβησε για μια μη δεσμευτική συμφωνία με την κινεζική Zijin Mining Group Co. για την παραγωγή καθόδων μπαταρίας.

Υπό τη νέα διοίκηση που διορίστηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Javier Milei – ενός φιλελεύθερου που έχει εκφράσει ελάχιστο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εθνικών μπαταριών – η YPF επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αύξηση της παραγωγής στη Vaca Muerta, όχι μόνο με την πραγματοποίηση περισσότερων γεωτρήσεων αλλά και με βασικά έργα υποδομής.

Η YPF έχει ήδη εκποιήσει 22 γηρασμένα μη σχιστολιθικά πεδία και βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους για περίπου 30 ακόμη, ενώ σχεδιάζει να πουλήσει επιχειρήσεις καυσίμων στη Χιλή και τη Βραζιλία και μερίδιο σε διανομέα φυσικού αερίου στο Μπουένος Άιρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος Horacio Marin έχει ορκιστεί να κρατήσει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως μια εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων που καταναλώνει το φυσικό αέριο της YPF, καθώς και να συνεχίσει να εξερευνά δύο νέα πεδία για το πετρέλαιο: ένα άλλο σχιστολιθικό πεδίο και τα μπλοκ μεγάλου βάθους στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού.

Για το σκοπό αυτό, η YPF Agro, μια γεωργική επιχείρηση που αποφέρει χρήματα, θα μπορούσε να γίνει μια αυτόνομη αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα, όπως ο παραγωγός ενέργειας YPF Luz, δήλωσε το άτομο. Η YPF Agro εκμεταλλεύεται την τεράστια φυτική βιομηχανία της Αργεντινής, πουλώντας ντίζελ και λιπάσματα στους αγρότες και λαμβάνοντας σόγια ως πληρωμή σε συναλλαγές αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με ένα πρόγραμμα μπαταριών στην Y-TEC, ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που συνδέεται με την YPF Litio. Ο Marin δήλωσε ότι θέλει οι ερευνητές να επικεντρωθούν στην τεχνολογία που θα βοηθήσει την ώθηση στη Vaca Muerta, όπου είναι ήδη φθηνότερη η παραγωγή αργού από ό,τι στη λεκάνη Permian, σύμφωνα με την Rystad Energy.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News