Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 11:54
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Βουτιά στις τιμές κατοικιών παρά τη μείωση επιτοκίων από τη BoE

Βρετανία: Βουτιά στις τιμές κατοικιών παρά τη μείωση επιτοκίων από τη BoE

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία μειώθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο, ακόμα και μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), γεγονός που φαίνεται να δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομική προσιτότητα.

Με βάση τα στοιχεία της Nationwide Building Society, ο δείκτης τιμών κατοικιών της μειώθηκε κατά 0,2% καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Απρίλιο σε αντίθεση με τους αναλυτές που ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Βρετανία: Βουτιά στις τιμές κατοικιών παρά τη μείωση επιτοκίων από τη BoE-1

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι συντελείται μια άνιση ανάκαμψη μετά την περσινή βουτιά. Παρά το γεγονός ότι η BoE μείωσε τα επιτόκια την 1η Αυγούστου, για πρώτη φορά μετά την πανδημία και το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται, πολλοί αγοραστές, ιδιαίτερα εκείνοι που αγοράζουν για πρώτη φορά εξακολουθούν να δυσκολεύονται να μπουν στην αγορά κατοικίας καθώς, εδώ και χρόνια οι τιμές των ακινήτων ξεπερνούσαν τους μισθούς. 

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων εξακολουθούν να είναι τριπλάσια από το επίπεδό τους το 2021. Επομένως η μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού από τη BoE θα ακολουθήσει προσεκτικά βήματα ως προς τη μείωση των επιτοκίων, με τις αγορές να μιλούν για ακόμα μόνο μία μείωση φέτος. Εξάλλου η μεγαλύτερη προσφορά δίνει στους αγοραστές μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Το μέσο κόστος ενός σπιτιού τον Αύγουστο στη Βρετανία ανερχόταν σε 265.375 λίρες Αγγλίας (περίπου 315.243 ευρώ), αυξημένο κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, οι αξίες εξακολουθούν να βρίσκονται 3% κάτω από το ιστορικό υψηλό τους που καταγράφηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

«Ενώ η αύξηση των τιμών των κατοικιών και η δραστηριότητα παραμένουν υποτονικές με βάση τα ιστορικά πρότυπα, παρουσιάζουν ωστόσο μια εικόνα ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων, όπου οι τιμές των κατοικιών παραμένουν υψηλές σε σχέση με τις μέσες αποδοχές», δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταθερά, όπως αναμένουμε, η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας είναι πιθανό να ενισχυθεί σταδιακά, καθώς οι περιορισμοί της οικονομικής προσιτότητας θα αμβλύνονται μέσω ενός συνδυασμού ελαφρώς χαμηλότερων επιτοκίων και των αποδοχών που υπερβαίνουν την αύξηση των τιμών των κατοικιών».

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι προοπτικές για την αγορά κατοικίας φέτος παραμένουν θετικές, κάτι που λίγοι προέβλεπαν στα τέλη του 2023, καθώς η εκτίναξη του κόστους δανεισμού ενέτεινε την κρίση του κόστους ζωής και προκάλεσε ύφεση στην οικονομία.

Ενθαρρυντικά στοιχεία

Οι αγοραστές αισθάνονται τώρα πιο σίγουροι για την οικονομική τους κατάσταση. Οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές καταναλωτή, η οικονομική ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη από τις προβλέψεις φέτος και η BoE έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια στο 5% κατά τη συνεδρίασή τους τον επόμενο μήνα, αλλά οι αγορές στοιχηματίζουν σε άλλη μια μείωση τον Νοέμβριο και σε μια πιθανότητα περαιτέρω μείωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Το κόστος των ενυπόθηκων δανείων υποχωρεί από τον Ιούνιο εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων από την BoE. Το μέσο επιτόκιο για μια διετή σταθερή συμφωνία είναι τώρα 5,58%, από περίπου 6% νωρίτερα το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Moneyfacts.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν άλλη μια μείωση φέτος και καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων πέφτουν αυτό το φθινόπωρο, αυτό θα πρέπει να στηρίξει τις συναλλαγές και τη συγκρατημένη μονοψήφια αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Tom Bill, επικεφαλής της έρευνας για τις κατοικίες στη Βρετανία, στην Knight Frank.

Σε ξεχωριστές εκθέσεις αυτό το μήνα, η Rightmove Plc δήλωσε ότι οι αγοραστές εντατικοποίησαν την αναζήτησή τους για ακίνητα, ενθαρρυνόμενοι εν μέρει από το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος του Keir Starmer στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου. 

Την ίδια ώρα, στοιχεία της εταιρείας Zoopla για τα ακίνητα, δείχνουν ότι η ζήτηση από τους αγοραστές αυξάνεται και ότι οι κτηματομεσίτες έχουν περισσότερα ακίνητα στους καταλόγους τους από ποτέ άλλοτε, εδώ και επτά χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

A. Bailey (BOE): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη, αλλά υπάρχουν θετικά σημάδια

Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% – Μικρότερη του αναμενόμενου

Τράπεζα της Αγγλίας: Πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2021 – Προσεκτικές οι επόμενες κινήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News