Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 20:01
BUSINESS & FINANCE

Στην αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων εισέρχονται οι ΑΕΕΑΠ

Στην αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων εισέρχονται οι ΑΕΕΑΠ

Σηµαντική κινητικότητα για την τοποθέτησή τους και στον τοµέα του τουρισµού και των ξενοδοχειακών ακινήτων παρατηρείται το τελευταίο διάστηµα, καθώς ακόµη και εταιρείες όπως η Premia Properties προχωρούν σε νέες επενδύσεις στην αγορά της φιλοξενίας. Η Premia δεν είχε µέχρι πρότινος τουριστικά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της. Ωστόσο φαίνεται πως αυτό αλλάζει, καθώς οι σηµαντικές προοπτικές του τουριστικού κλάδου και το ενδεχόµενο χαλάρωσης του θεσµικού πλαισίου, ώστε να επιτρέπεται και η λειτουργία ξενοδοχείων απευθείας από τις ΑΕΕΑΠ (κάτι που σήµερα απαγορεύεται), εκτιµάται ότι έχουν λειτουργήσει ως σηµαντικά κίνητρα για την πραγµατοποίηση επενδύσεων και από νέους «παίκτες».

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σε αυτό το πλαίσιο, πριν από µερικές ηµέρες η Premia Properties ήρθε σε συµφωνία µε τον σκανδιναβικό τουριστικό όµιλο επενδύσεων NLTG (Nordic Leisure) για τη µεταξύ τους στρατηγική συνεργασία. Μάλιστα, ως επιστέγασµα αυτής της συνεργασίας η NLTG πρόκειται να αποκτήσει ποσοστό 10% της Premia Properties µέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, που θα δροµολογηθεί τους αµέσως επόµενους µήνες. Η µετοχική αυτή συνεργασία εκτιµάται ότι «θα ανοίξει τον δρόµο» και σε νέες εξαγορές ξενοδοχείων από την Premia, µετά τη συµφωνία που υπεγράφη µε την NLTG στις αρχές Αυγούστου.

Συγκεκριµένα, η εισηγµένη εταιρεία συµφώνησε να αποκτήσει τα δύο ξενοδοχεία που είχε στην κατοχή του και λειτουργούσε στην Ελλάδα ο όµιλος NLTG.

Πρόκειται για µια συµφωνία ύψους 112,5 εκατ. ευρώ. Η Premia Properties θα εξαγοράσει το 100% του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Sunwing Hotels Hellas Single Member SA», η οποία είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Sunwing Kallithea Beach» που βρίσκεται στη Ρόδο, όπως επίσης και τη θυγατρική αυτής εταιρεία «Helios Palace SA», η οποία ελέγχει το ξενοδοχείο «Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club» που βρίσκεται στην Κρήτη.

Το «Sunwing Kallithea Beach» είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότηµα 4 αστέρων που βρίσκεται στην Καλλιθέα Ρόδου. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 118.000 τ.µ. και η µεικτή επιφάνεια των κτισµάτων (συµπεριλαµβανοµένων των βοηθητικών χώρων) είναι 42.700 τ.µ., µε συνολική δυναµικότητα 534 κλειδιών.

Αντίστοιχα, το «Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club» είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότηµα 4 αστέρων που βρίσκεται στην Ιεράπετρα, Κρήτης. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 54.000 τ.µ. και η µεικτή επιφάνεια των κτισµάτων (συµπεριλαµβανοµένων των βοηθητικών χώρων) είναι 25.200 τ.µ., µε συνολική δυναµικότητα 262 κλειδιών.

Με βάση τους όρους της συµφωνίας, µετά την πώληση των ξενοδοχείων η NLTG θα επαναµισθώσει τα ακίνητα από την Premia, µε συµβάσεις µακροχρόνιας διάρκειας 15 ετών, µε δικαίωµα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια (5+5). Πηγές της αγοράς εκτιµούν ότι το ύψος του ετήσιου µισθώµατος από τη νέα αυτή συµφωνία θα προσεγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ. Η συµφωνία αναµένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024 και θα χρηµατοδοτηθεί εν µέρει και µε την έκδοση οµολογιακού δανείου από την Εθνική Τράπεζα.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η στρατηγική της Premia δεν αφορά την τοποθέτηση στο προϊόν του τουρισµού πολυτελείας. Αντιθέτως, η επιλογή αφορά την αξιοποίηση ακινήτων οικογενειακού χαρακτήρα και αντίστοιχου προφίλ, µε έµφαση σε µονάδες τεσσάρων αστέρων που βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες. Για παράδειγµα, τα δύο ξενοδοχεία που αποκτήθηκαν βρίσκονται πάνω στη θάλασσα.

Επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 100 εκατ. ευρώ στον τοµέα της φιλοξενίας, και συγκεκριµένα του πολυτελούς τουρισµού, έχει θέσει σε εξέλιξη και η Prodea Investments. Τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευθούν για την ανάπτυξη νέων τουριστικών και ξενοδοχειακών υποδοµών σε υφιστάµενα ακίνητα της εταιρείας σε Πάρο, Μήλο και Κύπρο. Σε βάθος χρόνου, στόχος είναι τα τουριστικά ακίνητα του οµίλου να αποτελούν το 20% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της Prodea. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φετινή κίνηση για την πλήρη εξαγορά (σε ποσοστό 100%) της εταιρείας MHV (Mediterranean Hospitality Venture), που αναµένεται να αποτελέσει τον κύριο «εκφραστή» των νέων επενδύσεων. Στις αρχές του έτους η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση του 55% της εν λόγω εταιρείας από τον όµιλο Παπαλέκα, έναντι ποσού 254 εκατ. ευρώ, προχωρεί αυξάνοντας το ποσοστό της στο 80%, ενώ θα ακολουθήσει και η απόκτηση του υπόλοιπου 20% το επόµενο διάστηµα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Premia: Συμφωνία για είσοδο της Nordic Leisure στο μετοχικό κεφάλαιο

Τουρισμός: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία

Trastor: Επεκτείνεται στα τουριστικά ακίνητα

Βλέπουν Ελλάδα τα πολυτελή ξενοδοχεία – Ενδιαφέρον για νέα πεντάστερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News