Business & Finance Πέμπτη 29/08/2024, 16:16
BUSINESS & FINANCE

Βουτιά του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 2% – Ανοίγει ο δρόμος για την ΕΚΤ

Βουτιά του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 2% – Ανοίγει ο δρόμος για την ΕΚΤ

Στο 2% υποχώρησε, απροσδόκητα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία, γεγονός που ενισχύει τις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο.

Η επιβράδυνση στο 2% ήταν η χαμηλότερη από το 2021, και μικρότερη των προβλέψεων, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η τάση αποπληθωρισμού αναμένεται να αποτυπωθεί αύριο Παρασκευή με την ανακοίνωση των στοιχείων για τις άλλες δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Βουτιά του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 2% – Ανοίγει ο δρόμος για την ΕΚΤ-1

Με τον περιορισμό στην αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ και τη χαλάρωση των μισθολογικών πιέσεων, οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ έχουν «ζεσταθεί» για μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Αυτή θα ήταν η δεύτερη μείωση μετά από ένα αρχικό βήμα τον Ιούνιο, μετά τη σειρά αυξήσεων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός – ρεκόρ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ωστόσο, έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν πισωγυρίσματα τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Ανησυχία προκαλεί η υποκείμενη αύξηση των τιμών που παραμένει ισχυρή και οι αυξήσεις στο κόστος των υπηρεσιών. 

Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική προς το παρόν. 

Ενώ ακόμα μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα -στο 3,5%- δεν θα αμφισβητήσει αυτόν τον στόχο, η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα επόμενα βήματα μπορεί να γίνει πιο έντονη, καθώς διαφαίνονται διαφορές στις απόψεις μεταξύ των περιστεριών και των γερακιών.

Ενώ ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο θεωρεί ότι η απόφαση για μείωση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα είναι «εύκολη», ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι «δεδομένη». 

Τα στοιχεία που πρέπει να ανακοινωθούν πριν από την απόφαση των αξιωματούχων σε δύο εβδομάδες περιλαμβάνουν ένα ευρύ μέτρο των μισθολογικών πιέσεων και επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις που θα αποκαλύψουν πότε ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 2%.

Στη Γερμανία, η πρόβλεψη του Bloomberg Economics δείχνει ότι η μέτρηση θα διαμορφωθεί και πάλι σε αυτό το επίπεδο τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο προέβλεπε 1,9%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Λογικές οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων λέει ο Panetta

ΕΚΤ: Νέα πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2025

Lagarde: Kανένα σήμα για τα επιτόκια – Όλα ανοιχτά για τον Σεπτέμβρη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News