BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Φέρνει η απογοήτευση της Nvidia το τέλος του ράλι της τεχνητής νοημοσύνης;

Capital Economics: Φέρνει η απογοήτευση της Nvidia το τέλος του ράλι της τεχνητής νοημοσύνης;

Την εκτίμηση ότι το ράλι τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχιστεί, παρότι οι επενδυτές απογοητεύτηκαν με τα αποτελέσματα της Nvidia, που έδειξαν μεγάλη αύξηση των κερδών της, εκφράζει η Capital Economics.

Βέβαια, οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η πτώση της μετοχής της Nvidia στη μετασυνεδρίαση της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα του κατά πόσο οι αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνολογίας στηρίζονται σε υπερβολικές προσδοκίες (priced for perfection). Ενδέχεται οι προσδοκίες για τα κέρδη τους να έχουν αυξηθεί τόσο πολύ ώστε ακόμη και ο υπερδιπλασιασμός των κερδών που πέτυχε η Nvidia  το περασμένο έτος, να μην μπορεί να ανεβάσει περαιτέρω τη μετοχή της.

Σημειώνονται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης, η Capital Economics προσθέτει τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους είναι ακόμα αισιόδοξη για τις μετοχές τεχνολογίας.

Πρώτον, η αντίδραση στα αποτελέσματα της Nvidia δεν ήταν απαραίτητα τόσο κακή όσο φαίνεται. Όπως σημειώνει η Capital Economics, οι αναλυτές είχαν αναθεωρήσει σημαντικά τις προσδοκίες για τα κέρδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του περασμένου τριμήνου μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου. Και η τιμή της μετοχής της Nvidia είναι ακόμη υψηλότερη από ό,τι ήταν τότε. Επομένως, η Nvidia έχει λάβει περαιτέρω ώθηση από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τα κέρδη τον τελευταίο καιρό.

Δεύτερον, οι φιλοδοξίες των επενδυτών για τα κέρδη στους υπόλοιπους τεχνολογικούς κλάδους εξακολουθούν να μην είναι, σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων, υπερβολικά υψηλές. Ειδικότερα, οι επενδυτές αναμένουν ότι η αύξηση των κερδών θα επιβραδυνθεί ελαφρώς τους επόμενους δώδεκα μήνες, από τα σημερινά επίπεδα, που ξεπερνούν το 20%.

Τρίτον, η συνέχιση του ράλι δεν εξαρτάται μόνο από την όλο και ταχύτερη αύξηση των εταιρικών κερδών, αφού μπορεί επίσης να αυξηθούν και οι αποτιμήσεις. Η Capital Economics εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ λιγότερο ακριβές από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της φούσκας του dotcom.

Διαβάστε επίσης: 

Nvidia: Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προβλέψεις – Αλλά γιατί έπεσε η μετοχή;

Εκτινάχθηκε τόσο απότομα στην κορυφή που τρόμαξε τις αρχές – Πώς η Nvidia βρέθηκε στο στόχαστρο όλων

Nvidia: Πλήγμα 900 δισ. παρά τις δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News